Reprezentantii partidelor in CNI nu au reusit sa aleaga presedintele organismului.

Cei 13 membri ai Consiliului National de Integritate s-au intrunit ieri in prima sedinta oficiala si s-au si certat. Dupa cinci ore de discutii, Marian Zlotea (numit de PD), Simona Teodoriu (PSD) si Marian Capota (PRM) au parasit sedinta. „Am plecat pentru ca am vorbit cinci ore in zadar. Liberalii voiau neaparat sa alegem astazi presedintele. Avem cinci zile si trebuie sa respectam niste proceduri. Le-am explicat ca trebuie sa infiintam un secretariat tehnic care sa inregisterze candidaturile, sa lasam putin timp pentru depunerea candidaturilor, sa intocmim buletinele de vot, urnele si tot ce inseamna alegeri. Ei voiau neaparat sa incepem intii procedurile si dupa aceea sa se anunte candidaturile", spune Marian Zlotea. Votul s-a aminat pentru astazi.

Deocamdata, componenta Consiliului nu este completa. Mai trebuie numiti doi membri: reprezentantul minoritatilor si cel al asociatiilor de magistrati. Candidatii nominalizati initial au fost respinsi de Comisia juridica a Senatului sub motivul incompatibilitatii.

Potrivit legii, in cinci zile de la constituire, Consiliul are obligativitatea de a-si alege un presedinte dintre membrii sai. Apoi, in maximum 15 zile, CNI trebuie sa elaboreze si sa adopte regulamentul de desfasurare a concursului pentru alegerea presedintelui si vicepresedintelui ANI.

Dupa publicarea procedurii de concurs, in termen de 30 de zile trebuie depuse candidaturile pentru functiile de presedinte si vicepresedinti. Dupa depunerea candidaturilor, in zece zile, CNI va verifica daca aspirantii indeplinesc conditiile prevazute de lege si, in paralel, in acest interval vor fi trimise candidaturile la CNSAS. Dupa depunerea candidaturilor si verificarea lor, in maximum 30 de zile se va organiza concursul pentru alegerea presedintelui organismului care va verifica averile demnitarilor.