Lisabona se confrunta cu opozitia Parisului in privinta aderarii Turciei, si cu cea a Varsoviei, in problema tratatului.

Portugalia, care a preluat presedintia Uniunii Europene la inceputul lunii iulie, aduce o oarecare schimbare pe lista de prioritati a organizatiei. In primul rind, Portugalia este favorabila integrarii Turciei in Uniune: „Credem ca este fundamental ca Turcia sa se alature Uniunii Europene, o data ce va fi indeplinit toate criteriile", a declarat, la Bruxelles, secretarul de stat portughez pentru probleme europene, Manuel Lobo Antunez. „Acest stat a fost candidat inca dinaintea Portugaliei!", a mai amintit el pentru cotidianul francez „Le Figaro". „Nu vad nici un motiv pentru a opri sau pentru a schimba angajamentul dintre Bruxelles si Ankara", a concluzionat Lobo Antunez.

Aceasta atitudine fata de candidatura Turciei pune conducerea portugheza a UE in antiteza cu noua presedintie a Frantei, care se opune acordarii statutului de membru Ankarei. Nicolas Sarkozy a reusit, de altfel, sa blocheze deschiderea unor importante capitole de negociere cu Turcia: cel economic si cel al politicilor monetare. Sarkozy a propus si dezbaterea problemei granitelor europene intre cele 27 de state membre UE, dar presedintia portugheza considera ca aceasta discutie mai poate fi inca aminata.

Prima problema de care trebuie sa scape Lisabona o reprezinta redactarea tratatului ce reformeaza institutiile UE, ca urmare a acordului obtinut de liderii europeni la summitul din iunie. Diplomati citati de EUobserver sustin ca Portugalia vrea sa rezolve aceasta problema cit mai repede posibil, deoarece cu cit vor avea mai mult timp de gindire, cu atit mai creative vor deveni, in interpretarea acordului, statele membre. Proiectul de raport ar trebui sa fie gata pina pe 23 iulie, data la care vor incepe negocierile oficiale pentru tratat. Portugalia spera sa incheie negocierile pina in octombrie. Polonia ameninta deja ca vrea sa redeschida o parte importanta a negocierilor, sustinind ca in timpul discutiilor de la summit i s-a promis o putere mai mare in blocarea deciziilor decit este mentionat acum in text.

Portugalia si-a mai propus sa aduca tarile mediteraneene in centrul discutiilor UE si sa organizeze primul summit UE-Brazilia. Cu toate acestea, va fi nevoita sa preia si o serie de probleme mai vechi, cum ar fi relatia cu SUA si problema Kosovo. In luna decembrie, va organiza si summitul Africa-UE. Si acest summit se anunta cu probleme, din punct de vedere al listei invitatilor: nu se stie daca Robert Mugabe, dictatorul zimbabwian, va fi invitat la intrunire sau nu.