Emil Boc si Theodor Stolojan au semnat, ieri, protocolul de colaborare intre cele doua formatiuni. Prin cele zece puncte ale documentului, cele doua partide se angajeaza sa colaboreze in plan parlamentar si politic, la nivel national si local.

Emil Boc si Theodor Stolojan au semnat, ieri, protocolul de colaborare intre cele doua formatiuni. Prin cele zece puncte ale documentului, cele doua partide se angajeaza sa colaboreze in plan parlamentar si politic, la nivel national si local.
"Fata de guvernarea PNL-UDMR, cat si de PSD, care este adevaratul guvernant al Romaniei in momentul de fata, PD si PLD vor avea o pozitie si actiuni comune", se arata in documentul citat.
In plus, cele doua formatiuni se angajeaza sa monitorizeze actiunile Guvernului, urmand sa utilizeze toate instrumentele democratice (intrebari, interpelari, dezbateri parlamentare, motiuni simple, motiuni de cenzura, initiative legislative) pentru eliminarea "derapajelor" guvernamentale de la angajamentele luate in fata electoratului. Si promit sa nu se atace reciproc, in campania pentru Parlamentul European.
"PD si PLD, consecvente cu linia adoptata in condamnarea crimelor comunismului, vor initia si vor sustine proiecte legislative, inclusiv legea lustratiei, in concordanta cu standardele CEDO, pentru asanarea morala a societatii", se mai arata in documentul citat. In acelasi timp, cele doua formatiuni se angajeaza sa intensifice eforturile de definitivare a strategiei nationale post-aderare, alaturi de toate fortele responsabile ale societatii romanesti care s-au angajat la acest obiectiv major al Romaniei.

"Este doar o prima etapa"

"Protocolul PD-PLD este o prima etapa intr-un drum lung pe care il vom parcurge impreuna pentru unificarea fortelor de centru-dreapta in Romania", a precizat presedintele PLD, Theodor Stolojan. El a aratat ca inclusiv presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca fortele care actioneaza pe partea de centru si centru-dreapta vor ajunge la unificare.
"Deocamdata suntem doua partide, PD si PLD. PNL se afla in pierdere de credibilitate, a facut intelegere cu AP si PNTCD. E problema dansilor. Daca unele dintre acestea vor dori sa vina in rand cu noi, sa adere la valorile populare, vom discuta, nimic nu e nediscutat", a spus Stolojan.
Liderul PLD a tinut sa precizeze, insa, ca problema unificarii fortelor de centru-dreapta nu poate fi discutata cu "actuala conducere a PNL aservita oligarhiei". El a fost completat de liderul PD, Emil Boc, potrivit caruia protocolul reprezinta primul pas in colaborarea politica. El a precizat ca, probabil, dupa alegerile pentru Parlamentul European, vor reevalua colaborarea si vor lua deciziile cele mai potrivite pentru formatiunile lor politice.
Presedintele democrat a spus ca documentul nu este initiat pentru o perioada definita de timp si ca "angajeaza la nivel politic cele doua formatiuni, nu si la nivel juridic, prin instante".
In opinia lui Boc, acest protocol preia mostenirea politica a Aliantei PNL-PD si duce mai departe principiile acesteia. Pe de alta parte, Theodor Stolojan a mai spus ca PD si PLD vor initia actiuni comune in cadrul Parlamentului European. El a explicat, din nou, ca cele doua formatiuni nu pot candida la alegerile pentru PE pe aceeasi lista din doua motive. Primul ar fi ca PD si PLD s-au inscris deja separat in procesul suspendat al alegerilor europene. Al doilea vizeaza faptul ca PLD nu are filiale in toate judetele din care pot proveni candidaturile.
Protocolul a fost semnat de Emil Boc, Vasile Blaga, Cezar Preda si Radu Berceanu, din partea PD, precum si de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Florin Popescu, de la PLD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.