Pot fi evitate mii de cazuri de tuberculoza farmacorezistenta si salvate aproximativ 134.000 de vieti, daca va fi aplicat planul de actiune pe doi ani publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii.     In afara tuberculozei simple,
Pot fi evitate mii de cazuri de tuberculoza farmacorezistenta si salvate aproximativ 134.000 de vieti, daca va fi aplicat planul de actiune pe doi ani publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii.     In afara tuberculozei simple, in lume mai bantuie doua forme de tuberculoza: multirezistenta (MR) si ultrarezistenta (UR), care fac obiectul unui plan OMS. Tuberculoza MR este o forma de tuberculoza care nu mai reactioneaza la tratamentele standard cu medicamente de baza, izoniazida si rifampicina. Se estimeaza ca anual in lume apar aproximativ 424.000 de noi cazuri de tuberculoza MR. Aceasta forma de TBC se transmite de la o persoana la alta. Costurile tratamentelor pot fi de 1.000 de ori mai mari comparativ cu cele indicate in tuberculoza simpla. Potrivit conf. dr. Constantin Marica, coordonatorul Programului National de Combatere a Tuberculozei, Romania este in categoria tarilor cu cazuri de tuberculoza MR.     REBELE. Tuberculoza UR este forma de tuberculoza care nu mai raspunde la nici un tratament. Sunt cazurile de tuberculoza MR care rezista la fluorochinolone si la cel putin unul pana la trei medicamente injectabile: amikacina, capromicina si kanamicina. Tuberculoza UR este o tuberculoza MR netratata corespunzator. Numarul cazurilor noi de tuberculoza UR este de aproximativ 25.000-30.000. Pana acum, tuberculoza UR a fost confirmata in 37 de tari. Conf. dr. Constantin Marica spune ca deocamdata in tara noastra nu s-a inregistrat aceasta forma de TBC, fapt evidentiat recent la Riga, in cadrul unei congres de specialitate. Abia in 2006, omenirea a aflat de existenta tuberculozei UR, dupa ce cercetatorii au semnalat aparitia suselor extrem de rezistente. Dupa sase luni de la aceasta semnalizare, in Africa de Sud, intr-o zona expusa pericolului HIV, a fost descoperit un grup de persoane care ignorau tratamentele anti-TBC. Probele au indicat TBC farmacorezistent. Luna trecuta a fost depistat un caz cu aceeasi boala, sosit cu avionul pe un aeroport din SUA.   Pentru accelerarea luptei anti-TBC, planul OMS puncteaza necesitatea de a dezvolta reteaua de laboratoare de diagnostic, de servicii de preventie, de a finanta domeniul cercetarii pentru descoperirea de vaccinuri si medicamente performante. Doctorul Mario Raviglione, director al Departamentului TBC din cadrul OMS, spune ca planul ar trebui sustinut de toate comunitatile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.