Atunci cand vine vorba despre inteligenta, nu-mi place cand unii ne iau de prosti. Cam asta a fost sentimentul meu, ca cititor al declaratiilor facute saptamana trecuta de Gabriel Liiceanu.

Spunea domnia sa: "E primul gest firesc pe care i
Atunci cand vine vorba despre inteligenta, nu-mi place cand unii ne iau de prosti. Cam asta a fost sentimentul meu, ca cititor al declaratiilor facute saptamana trecuta de Gabriel Liiceanu.

Spunea domnia sa: "E primul gest firesc pe care il face un presedinte ca omagiere a inteligentei unei tari". Si se referea la faptul ca Traian Basescu i-a adus cu avionul statului la Neptun pe cativa "intelectuali civici", ca sa discute viitorul constitutional al tarii.

S-a vorbit mult despre costurile operatiunii respective si despre legalitatea demersului contabil cu pricina. Eu nu vreau sa insist. Cred ca problema principala e in alta parte. Avem de-a face cu o dubla problema de atitudine.

In primul rand, devine evident ca lui Traian Basescu ii place sa aiba la dispozitie o "curte" de intelectuali, asa cum principii de odinioara cultivau prin preajma barzi, inghititori de flacari si pitici hatri. Cand simte nevoia sa se vada cu ei, trimite avionul, si "intelectualii" vin. La plaja, la schi sau la masa de pranz, ca desert. Poate ca la mijloc e un complex de imagine. Basescu vorbeste bine cu omul de rand, dar se stie golas cand vine vorba despre cultura si incearca sa acopere acest gol. Sau poate e o strategie. Presedintele vrea sa ofere legitimitate unor proiecte proprii, iar ambalajul intelectual da cat se poate de bine. Istoria o sa ne spuna ce si cum.

In al doilea rand, e la fel de evident ca intelectualii respectivi se complac voluptuos in situatia creata. Brusc, se descopera speciali, o elita in sanul unei elite. Brusc au capatat un nou scop in viata, un tel nobil si demn de idealurile lor. Nu mai conteaza nimic, nici macar faptul ca banalitati si tehnici stravezii de seductie capata ridicole accente patetice.

Din a€™90 incoace, presedintii romani au oferit "inteligentei" acestei tari ordine si medalii, posturi de ambasadori sau de consilieri echivalente cu cele de ministru. S-au sfatuit cu intelectualii intre patru sau mai multi ochi in legatura cu numeroase probleme. Cred ca toti cei convocati pe calea aerului la Neptun (este vorba despre un nou club literar, membrilor acestuia o sa-mi permit sa le spun "neptunisti") s-au aflat la un moment dat intr-o asemenea situatie. Si totusi, iata, domnul Liiceanu vorbeste despre o premiera absoluta. Desi stie cum stau lucrurile, dansul formuleaza, senin, o enormitate. Cu siguranta s-ar fi putut face mai mult pentru folosirea inteligentei romanesti in acesti ultimi ani. Dar nu incepe o noua era, pentru ca oameni alesi pe spranceana politica au venit sa coloreze cateva ore de vacanta ale presedintelui.


Intelectualii respectivi deformeaza realitatea, pentru ca nu judeca de pe pozitii firesti, echidistante. Ei sunt parte a unei echipe, sunt implicati nu in sustinerea unei idei, ci a unei persoane. Ceea ce implica sustinerea tuturor ideilor si gesturilor acesteia, oricat de dramatice, oricat de lipsite de sens. Luptand din greu pentru "libertatea" altora, intelectualii prezidentiali au renuntat bucurosi la libertatea lor.

Basescu traieste o drama. Se vrea un sef de stat care face lucruri in premiera, un om al inceputurilor de drum. Numai ca s-a transferat la Cotroceni prea tarziu. Acum e o epoca in care trebuie mai degraba continuate proiecte la care s-a muncit ani la rand. Dar cum sa continui, cand tu ii urasti pe toti? Cand te-ai luat la harta cu toata lumea?

Tot ce-i mai ramane intelectualitatii de serviciu e sa inventeze premiere pentru bunul mers al digestiei prezidentiale. Asa se face ca un om care a declarat public ca nu stia cum e in Romania comunista, pentru ca locuia pe atunci in alta parte, a ajuns primul denuntator oficial al comunismului romanesc. Asa au aparut premiere aberante si in politica externa.

Din fericire, "inteligenta" acestei tari e mult prea mare ca sa incapa intr-un avion. Daca ar fi fost altfel, ar fi trebuit ca toata aviatia noastra de vanatoare sa insoteasca si sa pazeasca avionul cu "neptunisti". Daca incercau teroristii sa ne fure "intelectualii"?

P.S. Mai nou, Traian Basescu isi ia "complici" din afara pentru teme dinauntru. Dar presedintele Germaniei nu poate participa la proiectul "noii republici" pentru un motiv simplu: Germania este o "veche" republica. Parlamentara. Presedintele Horst Köhler a fost ales de Parlament.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.