Internautii de la noi au o noua ocupatie: un joc de cultura generala, in care tara e cucerita din tastatura.

Romania virtuala are de citeva luni o noua delimitare teritoriala. Trasari de granite si atacuri la provincii sint facute de jucatorii online dupa bunul-plac in jocul conQUIZtador, disponibil inca din noiembrie 2006 la adresa www.conquiztador.ro. In orice moment al zilei, indiferent daca e 1 noaptea sau 7 dimineata, in jur de 100 de romani se dueleaza pe web cu oponenti din alte zone ale tarii.

Forumurile si blogurile autohtone au inceput sa se infierbinte de comentarii si recomandari de accesat microbul conQUIZtador. „Aduce un pic cu Risk, unul din board-game-urile mele preferate", se extaziaza un blogger pe adresa www.replika.wordpress.com. Comentariile in subsolul postarii sint la fel de in tema cu noua provocare aparuta in rindul gamerilor: „Cunoastem, cunoastem jocul. Sa nu te joci prea mult, ca nu e bine!". „De vreo doua-trei zile mi s-a recomandat site-ul. M-am inscris si m-a captivat putin. Bine, recunosc, putin mai mult!", exclama un alt blogger din spatele adresei www.adelix.wordpress.com.

Initiativa conQUIZtador ii apartine lui Lucian Iancu, un clujean care a importat reteta de peste Tisa. „Faceam parte din stafful unei multinationale franceze din Ungaria. Mi-am surprins subalternii, care, in loc sa munceasca sau sa mearga in pauze, jucau conQUIZtador." Chiar daca nu cunostea limba, s-a incapatinat sa-si exerseze „revizionismul cultural" chiar pe teritoriu strain: „Chibitind in spatele unui prieten, mi-am dat seama ca pot raspunde corect la intrebari. Am jucat doi ani, am invatat maghiara, istoria, geografia, putin din literatura tarii si am inceput sa-i bat pe limba lor", se lauda Iancu.

De aici si pina la contactarea proprietarului conQUIZtador a fost un singur pas, iar dupa doi ani versiunea autohtona se ivea pe web. Doi romani au muncit doi ani pentru scheletul site-ului. Un an de lucru a fost necesar si pentru intrebari, in numar de 20.000, la care jucatorii au adaugat deja alte 40.000. „Sint clasificate dupa numarul de aparitii si dupa numarul de raspunsuri corecte din dreptul lor", precizeaza Lucian Iancu.

Zilnic, peste 9.000 de romani isi testeaza deja pe conQUIZtador cultura si aptitudinile de strategi. In baza de date exista insa 60.000 de utilizatori, in timp ce jucatorii fideli ajung la 21.000. Saptaminal, numarul pasionatilor sporeste cu 14%, iar ambitia clujeanului este sa-l urce in top 10 al celor mai accesate pagini web romanesti. „Doua treimi dintre jucatori sint barbati, peste 75% trec de 20 de ani, iar jumatate dintre ei stau peste trei ore pe zi ca sa-si cladeasca regate", mai spune Iancu. „Sint, in general, persoane care nu se uita la televizor, stau mai tot timpul pe Internet si isi testeaza cultura generala cumulata pe parcursul anilor prin intermediul unui duel al mintii", descrie Lucian Iancu profilul unui conquiztador roman. In schimb, spune el, ungurii sint antrenati in joc de la virste mai tinere, in timp ce germanii, care au si ei o varianta aproape identica, se plictisesc mai repede, chiar daca li s-a adaugat in plus o harta a Europei.

O „calitate" in plus a jucatorilor autohtoni, spre deosebire de colegii lor nemti, „foarte fairplay", este ciupeala. „Daca poate sa triseze, romanul triseaza. Rulez zilnic scripturi pe server pentru a detecta cazurile de eludare a regulilor", se plinge stapinul distractiei. Chiar daca asigura ca jocul nu se poate sparge, liste cu raspunsuri la intrebari circula nestingherit pe net. La fel de multa bataie de cap ii dau deviatii precum injuriile sau atacurile rasiste, toate rezolvate printr-o moderare la singe si excluderi acolo unde este cazul.

Legea pe teritoriul Romaniei o face Mishumi, un student care a jucat pina acum 1.261 de partide, din care a cistigat 980, il lauda cel care l-a minat in lupta. „A jucat in total circa 46 zile, iar asta in doar patru luni de cind a intrat prima data", spune Iancu, care puncteaza totodata ca performerul este in tot acest timp integralist la facultatea pe care o frecventeaza. Desi la inceput era la fel de prins ca toti cei nou intrati, Lucian Iancu sta mai mult pe margine acum: „Timpul nu imi mai permite. Prefer sa ajut, impreuna cu echipa de moderatori, la initierea nou-venitilor". Premiile cu care sint recompensati cei mai buni cuceritori sint date in cadrul unei licitatii: MP3 playere, carti, piese de numismatica din argint sau aur, tricouri si caschete cu emblema jocului, oferite de sponsori.

Televizorul, ultimul bastion O data cu o noua versiune a jocului, care va fi disponibila in august, conQUIZtador se pregateste sa intre si pe televizoare. Participantii vor accesa site-ul pentru preselectie la emisiunea tv, trei dintre ei urmind sa ajunga in cele din urma in platou. „Formatul va fi cvasisimilar jocului. Va exista o interactiune intre web si tv", spune Lucian Iancu, care a purtat deja discutii cu „o mare televiziune din Romania". Pina atunci, SUA, Australia si Rusia asteapta si ele propriile versiuni conQUIZtador. Lucian Iancu se va ocupa personal de implementarea pe piata franceza a jocului.

Etapele subjugarii virtuale Lupta dreapta se da in trei, fiecare concurent trebuind sa raspunda la intrebari din diverse domenii. Cel mai ager isi adjudeca in cele din urma, in stil pur medieval, la umbra scuturilor, stele, cetati si galbeni cit mai multi. Intr-un joc care dureaza 15 minute, fiecare concurent incearca sa ocupe teritoriile celorlalti sau sa le acapareze cetatile, doborindu-le consecutiv cele trei turnuri prin raspunsuri corecte. Fiecare teritoriu este cotat cu un anumit punctaj: 200 in prima parte, „Cucerire", 300 in a doua, „Impartirea teritoriilor libere", si 400 cind este cucerit in a treia, numita „Razboi". Fiecare cetate are 1.000 de puncte, iar in momentul in care este cistigata de un adversar, trece in proprietatea acestuia, alaturi de toate punctele teritoriilor pe care le mai detinea jucatorul. Cistiga conquiztadorul cu cel mai mare punctaj la finalul „Razboiului". Daca in runda finala exista doi jucatori cu acelasi punctaj, intrebarile suplimentare decid numele noului stapin al Romaniei.

Acceseaza versiunea germana a jocului conQUIZtador, la www.cotidianul.ro/select