Membrii grupului Ilascu, drogati in Transnistria si separati la Bucuresti


Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesko, trei dintre membrii grupului Ilascu, au ajuns luni la Bucuresti. Ei vor fi primi]i azi de c`tre p
Membrii grupului Ilascu, drogati in Transnistria si separati la Bucuresti


Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesko, trei dintre membrii grupului Ilascu, au ajuns luni la Bucuresti. Ei vor fi primi]i azi de c`tre presedintele Traian Basescu, iar ultimii doi eliberati vor intra intr-un program de recuperare. Eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa, dupa 15 ani din inchisorile transnistrene a readus in atentia lumii o problema politica extrem de complicata - aceea a unei republici nerecunoscute de nimeni, dar functionala si periculoasa: Transnistria.


Cei patru membri ai grupului Ilascu nu au dat prea multe detalii despre conditiile de detentie in care au fost tinuti in Transnistria. Abia acum usor-usor detaliile ies la iveala. Despre cum au decurs anchetele la care au fost supusi membrii grupului Iliescu se pot spune foarte multe. Cei care au stat inchisi numesc inchisorile comuniste de la Tiraspol lagare de exterminare. Tudor Petrov Popa spune ca a€žacolo-i lagar, nu e inchisoare". El recunoaste ca a fost batut a€žtot timpul cat tinea ancheta"."Aveam doua catuse la miini, una aici, si una aici", ne arata acesta urmele inca vizibile ale anchetelor.


ULTIMUL ABUZ. Andrei Ivantoc spune ca a€žprin batai, prin chinuri m-au fortat si m-au scos din tara." El spune ca a fost batut si maltratat in dimineata eliberarii. a€žDoamna de la OSCE a vazut. Ei au filmat", precizeaz`. Alexandru Lesko, eliberat in 2004, marturiseste ca au fost supusi a€žtuturor chinurilor posibile". Inchisoarea a fost un sir lung de abuzuri, batai si torturi. Ultimul abuz s-a produs la eliberarea din vama transnistreana, unde lui Andrei Ivantoc i s-a aplicat o ultima corectie chiar sub ochii presei si ai viceministrilor moldoveni de Interne si de Externe. Cu o caseta filmata de securitatea din Transnistria si prezentata in "exclusivitate" de o televiziune din Romania, transnistrenii pretindeau ca, de fapt, Ivantoc i-ar fi agresat pe militarii lui Smirnov. Realitatea insa a fost alta.


EXECUTAT CU GLOANTE OARBE. a€žAm fost si maltratati si drogati. N-as dori sa-mi aduc aminte de toate cele care s-au petrecut. Cand ne gaseam la comenduirea Armatei a 14-a, sub ochii mei a avut loc una dintre tentavele de asasinare a lui a lui Ilascu. L-au pus la zid si l-au impuscat cu gloante oarbe. Au spus ca urmatorul sunt eu", povesteste acum Le[ko. El isi mai reaminteste ca odata i-au dat drumul in fata puscariei, cu sacosa in mana, sa l poata impusca, evad~nd. a€žAm stat cinci minute nemiscat, dupa care m-au bagat la loc", [i aminte[te el. Autoritatile de la Chisinau, comuniste si proruse, au inchis ochii la abuzurile comise de transnistreni. Putinii oameni politici care i-au aparat au fost mai mereu in opozitie.


ARESTATI DE TRUPELE SPECIALE RUSESTI. Dupa anii de puscarie, cei patru membri ai grupului Ilascu vorbesc la fel despre Rusia, Romania si Moldova. Alexandru Lesko face o marturie extrem de importanta: a€žNe-au arestat fortele de securitate rusesti". Tudor Petrov Popa spune la randul sau ca, daca nu erau ei, erau altii. a€žSa nu fi fost noi, grupul Ilascu, erau altii. Da numaidecat avea sa fie asa. Sa invinuiasca. Ca ei au organizat. Lor asta le trebuia. Conflictul asta a fost facut de Rusia special. Sa nu se uneasca Romania".


O DICTATURA IREALA IN SECOLUL AL XXI-LEA. Aceasta este Transnistria.Totul sub directa indrumare a unor fosti agenti ai KGB-ului care sustin regimul ilegal al lui Igor Smirnov. Considerat cel mai bogat presedinte din lume, Smirnov a privatizat tara in interes propriu. O dictatura ireala in secolul al XXI-lea. In pseudorepublica patronata de la Moscova, practic drogurile fac legea. Trasnistria se afla si in prezent sub controlul fostei Armate a 14-a sovietice pe care Moscova nu vrea sa o retraga in ciuda repetatelor cereri ale organismelor internationale. Abuzurile sunt la ordinea zilei la Tiraspol. Autoproclamata Transnistrie sau Pernistrovie, asa cum ii spun vorbitorii de limba rusa din regiunea cuprinsa intre Nistru si Ucraina, a reprezentat obiectul unui conflict armat in 1992, ale carei urmari sunt vizibile si astazi. Stalin a inventat acest teritoriu in 1924. De atunci stia ca trebuie sa dezechilibreze Basarabia. Dupa 1940, cand Uniunea Sovietica a ocupat Basarabia, Stalin a rupt doua judete din sudul Basarabiei pe care le-a dat Ucrainei si a dat in locul lor Transnistria. Astfel a aparut republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. In 1991, o data cu spargerea Uniunii Sovietice, Moldova a devenit republica independenta. Numai ca si Transnistria, la indemnurile Moscovei, s-a grabit sa se declare independenta. Si a facut-o, dar prin forta. Trupe paramilitare sprijinite de Armata a 14-a au atacat posturile de politie moldovenesti si i-au gonit pe basarabeni. Astfel, a izbucnit un razboi civil care a durat mai bine de un an. Grupul Ilascu a fost arestat in timpul acestui conflict.


GRUPUL ILASCU. Cazul detinutilor din grupul Ilascu condamnati pentru terorism la zeci de ani de inchisoare a facut inconjurul lumii fara ca demersurile lumii libere, inclusiv ale UE sau NATO sa aiba vreun rezutat. A existat si o sentinta a CEDO de care nimeni nu a tinut seama. Regimul de la Tiraspol nu asculta decit de Moscova. Este, de fapt, singurul regim nerecunoscut de nimeni in Occident, iar liderii sai au interdictie de a calatori in lumea libera. Membrii grupului Ilascu s-au opus divizarii Moldovei. Membri sau simpatizanti ai Partidului Popular Crestin-Democrat, partid care isi declarase identitatea romaneasca, au facut propaganda unionista si au condamnat public regimul lui Igor Smirnov. Au fost arestati si acuzati de comiterea unor acte de terorism si crime. Au fost condamnati la moarte. Dupa nenumarate amanari ale executiei lor, pedeapsa s-a transformat, in urma presiunilor internationale, in ani de inchisoare.


TRAFIC DE DROGURI SI ARME. In Transnistria, statuile lui Lenin si secerea si ciocanul, simbolurile comunismului, se vad la tot pasul. Cetatenii transnistreni sunt printre cei mai saraci din Europa in conditiile in care veniturile lor nu depasesc 20 de dolari pe luna. De aceea tara este afectata de consumul masiv de alcool si de droguri, inclusiv printre membrii Armatei ruse. In magazinele din proclamata republica se gasesc numai marfuri expirate aduse din fostele republici sovietice si care pot fi accesibile ca pret saracilor transnistreni.Toata economia este controlata de Igor Smirnov si familia sa prin intermediul firmei Sherif din Tiraspol, care face afaceri cu energie, gaze, armament, dar care are si echipa de fotbal. Militiile lui Igor Smirnov sunt formate in special din trupele speciale ale URSS-ului retrase din tarile Europei de Est dupa caderea Cortinei de Fier. De asemenea si foarte multi agenti KGB si-au gasit un adapost in anturajul lui Smirnov, in special in Sovietul Suprem, Parlamentul Transnistriei.


REUNIREA GRUPULUI, RATATA. Luni dupa-amiaza la emisiunea a€žPrima Editie" de la Antena 3 urmau sa fie prezenti tot cei patru membri ai grupului Ilascu. Cu doar o ora inainte de emisiune reunirea pentru prima data a grupului dupa arestarea din Transnistria nu a mai avut loc. Alexandru Lesko a comunicat telefonic ca Administratia Prezidentiala le-a facut alt program. In acest timp, Ilie Ilascu batea la usile diferitelor case de protocol pentru a-si gasi fostii tovarasi. Nu s-a intalnit decat cu Andrei Ivantoc.



MEMBRII GRUPULUI ILASCU
Ilie Ilascu, liderul grupului - 15 ani de inchisoare; eliberat in 2001Alexandru Lesco - 12 ani de inchisoare; eliberat in 2004 Andrei Ivantoc - 15 ani de inchisoare, eliberat in 2007 Tudor Petrov-Popa - 15 ani de inchisoare; eliberat in 2007

TRANSNISTRIA SI GRUPUL ILASCU, DOCUMENTAR SPECIAL LA ANTENA 3
Duminica, incepand cu ora 17.00, la Antena 3 un reportaj realizat in Trasnistria despre regimul Igor Smirnov si eliberarea ultimilor doi detinuti din grupul Ilascu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.