Controversa - Presedintele Bush l-a iertat pe fostul adjunct al lui Cheney Liderul Casei Albe si-a folosit puterile extraordinare de gratiere in cazul extrem de controversatului proces intentat fostului sef de cabinet al vicepresedintelui Cheney
Controversa - Presedintele Bush l-a iertat pe fostul adjunct al lui Cheney Liderul Casei Albe si-a folosit puterile extraordinare de gratiere in cazul extrem de controversatului proces intentat fostului sef de cabinet al vicepresedintelui Cheney. I. Lewis Libby este scutit astfel de peste doi ani de puscarie.  Decizia luata luni seara de presedintele american George W. Bush de a oferi gratiere partiala lui I. Lewis Libby, condamnat de o instanta federala la doi ani si jumatate de privare de libertate si o amenda de 250.000 de dolari in procesul "Valerie Plame", a inflamat mediile politice din Statele Unite. Seful administratiei prezidentiale a decis pentru fosta "mana dreapta" a influentului vicepresedinte american Dick Cheney: comutarea pedepsei de privare de libertate in eliberare conditionata doi ani si platirea amenzii de 250.000 de dolari. Bush jr nu si-a folosit decat de foarte putine ori pana acum prerogativele exceptionale care ii permit gratierea in controversate procese publice, deoarece acest atribut prezidential, folosit de altfel si de alti presedinti, printre care si Bill Clinton si Bush sr, starneste dezbateri si poate dauna mandatului prezidential, relateaza The New York Times.  IMPLICATII. Gestul a fost aplaudat de republicani si contestat cu furie de democratii din Congres, cea mai vocala fiind presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi. Presedintele Bush si-a motivat astfel decizia intr-un comunicat de presa emis de Casa Alba luni seara: "Respect verdictul juriului. Dar am ajuns la concluzia ca pedeapsa cu inchisoarea pe care a primit-o domnul Libby este exagerata". Procurorul federal care a instrumentat cazul, Patrick J. Fitzgerald, a declarat pe un ton critic: "In acest caz, un judecator federal cu experienta a cercetat pledoariile exhaustive ale celor doua parti si a dat o sentinta in concordanta cu legile aplicabile. Este fundamental pentru statul de drept ca toti cetatenii sa stea in fata instantei ca egali".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.