Cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale vor asigura resursele majorarii pensiilor, a declarat, aseara, intr
Cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale vor asigura resursele majorarii pensiilor, a declarat, aseara, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Guvernul nu va renunta la majorarea pensiilor, iar Ministerul Economiei si Finantelor a realizat o proiectie financiara care arata ca bugetul poate acoperi suma necesara pentru anul viitor, de peste doua miliarde de euro, a mai afirmat Vosganian.
El a aratat ca pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Cresterea nominala a PIB, estimata la peste 10% anul viitor, va avea cea mai mare contributie, de 1,1-1,2 miliarde de euro, iar avansul numarului de salariati si cresterea salariilor vor contribui cu circa 500 de milioane de euro. Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care Guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 milioane de euro, iar sustenabilitatea masurii de majorare a pensiilor va fi asigurata si prin tarnsferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro. Imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare va genera venituri mai mari, reprezentand echivalentul a circa 1% din PIB (n.r. - peste un miliard de euro).
Drepturile de autor si dividendele scapa de CAS
Executivul nu va introduce in sfera veniturilor pentru care sunt datorate contributii de asigurari sociale sumele primite pentru drepturi de proprietate intelectuala si dividende, pentru a finanta majorarea pensiilor, insa limita de 75 de milioane de lei peste care nu se mai plateste CAS va fi eliminata. Aceste masuri nu vor determina o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%, a mai declarat Vosganian. El a apreciat ca o masura de "solidaritate", eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute, echivalentul a 75 de milioane de lei vechi, peste care nu mai sunt datorate contributii de asigurari sociale. Aceasta vizeaza doar 20-25.000 de salariati cu venituri foarte mari, a spus ministrul Economiei. Reamintim ca prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a afirmat recent ca marirea pensiilor este o consecinta fireasca a cresterii economice, pentru al treilea an consecutiv. "Ce sa facem, daca economia creste, sa nu marim pensiile, pentru ca sa nu poata PD sa ne acuze ca suntem populisti? Nu. Atata vreme cat economia ne-o permite, o vom face, in limitele in care nu periclitam stabilitatea macroeconomica. Este o asteptare clara, la nivelul populatiei, pentru a duce un trai decent. Acest efort va continua si in 2009. Este o parte din ceea ce trebuie sa se faca si este o masura corecta, social si economic. Nu s-a dat nici prea mult, nici prea putin, s-a dat 43%, pentru ca atat s-a putut, dupa calculele Ministerului de Finante si ale Ministerului Muncii. Bugetul de pensii creste, pentru ca nivelul salariilor creste si pentru ca a crescut si volumul de contributii la buget", a explicat Tariceanu. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.