N-a trecut o saptamina de cind l-am inclus pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, in Generatia Expirata. Motivul: lasitatea!

N-am auzit pina acum ca un politician sa-l loveasca sub centura pe un apropiat, unul care nici macar nu se califica pentru postura de rival la functia sa. Cit de las trebuie sa fie un ministru ca sa paseze responsabilitatea de a cere Comisiei Europene eliminarea aprecierilor superlative la adresa DNA pe seama unui apropiat al sau?

Ei bine, Tudor Chiuariu a comis-o. Vineri, cind scandalul era in toi, a scaldat-o. A convocat o conferinta de presa, unde toti ziaristii asteptau explicatii despre cum s-a petrecut dandanaua. In loc de asta, a facut o declaratie din care n-a inteles nimeni nimic: scrisoarea este reala, este de acord cu continutul ei, dar n-a stiut ce cuprinde inainte de a fi expediata. Un „expert" mai anonim decit autorul „Mioritei" ar fi intocmit si ar fi expediat documentul la Bruxelles. Dupa care efectiv a fugit din sala. Ulterior, agentia HotNews a publicat pe site documentul originar, in format electronic. Proprietatile acestuia indica sursa elaborarii lui: Corina Badea, adusa de Chiuariu, la mijlocul lunii mai, de la DLAF, unde i-a fost sef. Deci un colaborator apropiat, pe care ministrul il investeste cu incredere deplina, dar pe care il arunca la cos imediat ce simte o cit de mica primejdie.

De vineri, intregul Minister al Justitiei pare sa se fi retras in munti, de teama „navalitorilor" din mass-media. Nu numai ministrul nu mai raspunde la telefon. Nici „aghiotantul" sau, „purtatorul de telefon", care pina atunci ne informa ca este intr-o intilnire, intr-o sedinta etc. Nici un membru al Biroului de presa, care pina atunci conlucra impecabil cu presa.

Nu e treaba mea sa-i dau sfaturi ministrului Justitiei in domeniul comunicarii publice, dar, in locul lui, as fi procedat exact pe dos. As fi recunoscut din prima clipa ca sint autorul scrisorii, mai ales ca aceasta coincide cu toate declaratiile sale publice de pina atunci. Mai mult, as fi gasit si argumente rationale si credibile pentru acest gest. As fi explicat, de pilda, ca o apreciere superlativa la adresa DNA poate primejdui lupta anticoruptie, pentru ca procurorii ar putea slabi ritmul anchetelor, stiindu-se ultraprotejati de Comisia Europeana. In loc de asta, Chiuariu s-a comportat ca si cum ar avea ceva de ascuns. Si a preferat sa arunce responsabilitatea pe umerii fragili ai unei doamne.