Ministerul Economiei si Finantelor a decis ca ultima banca de stat sa ramina la actualul proprietar cel putin pina in 2011.Vosganian spune ca vrea sa pregateasca
CEC-ul cit mai bine pentru privatizare Termenul avansat pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni este, inca o data, modificat. CEC va ramine in proprietatea statului cel putin inca patru ani, in ciuda faptului ca atit ministrul Varujan Vosganian, cit si presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, vorbeau anterior despre o posibila privatizare imediat dupa finalizarea primei etape a procesului de restructurare, adica in 2009. „Precizam ca decizia privind reluarea procesului de privatizare, precum si metoda de privatizare urmeaza a fi stabilite dupa 2011", conform unui document semnat de ministrul Economiei si Finantelor citat de MEDIAFAX.

La numirea in functia de presedinte al CEC in urma cu o luna si jumatate, Radu Gratian Ghetea declara ca privatizarea bancii nu va reincepe in nici un caz inainte de 2009, termen preconizat pentru finalizarea primei parti a programului de restructurare. Privatizarea bancii a fost stopata la finele anului trecut dupa ce ofertele celor doua candidate finaliste, OTP Bank si National Bank of Greece (NBG), nu au fost suficient de consistente pentru a multumi autoritatile. Potrivit unor surse din piata bancara, NBG a oferit ceva mai mult de 500 de milioane de euro.Strategia de dezvoltare a CEC prevede ca banca sa se concentreze pe segmentul populatiei rurale si pe finantarea micilor afaceri din agricultura. Conducerea bancii nu exclude insa posibilitatea de a se bate de la egal la egal cu celelalte banci pentru suprematie pe toate categoriile de produse bancare. Obiectivele strategiei sint impartite in trei faze care pornesc din 2007. Prima etapa, care consta in modernizarea bancii si eficientizarea activitatii acesteia, tine pina in 2009. Reabilitarea sistemului informatic, recunoscut ca foarte ineficient in cazul CEC, este unul dintre obiectivele fundamentale ale acestei prime etape, potrivit reprezentantilor bancii. Intr-o a doua etapa (2009-2010) ar urma ca institutia sa-si consolideze pozitia de lider ca banca pentru populatie si sa se extinda pe finantarea micilor intreprinzatori de la sate. Totodata, banca va incerca sa penetreze si piata finantarilor corporate (destinate marilor companii). In cea de-a treia faza (care va dura pina la finele lui 2011) banca se va concentra pe pregatirea salariatilor si pe alinierea veniturilor acestora la nivelul pietei bancare. CEC isi mai propune ca in urmatorii patru ani sa aiba o crestere a activelor mai mare decit media pe sistem. „Acum sintem mult, mult sub media sistemului. Va trebui sa facem mari eforturi sa recuperam decalajul", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, referindu-se la salariile angajatilor si la eficienta acestora.

CEC are o cota de doar 4% din piata bancara, pierzind procente semnificative in ultimii trei ani. Banca are active de 1,5 miliarde de euro, a devenit profitabila in 2006 si are cea mai extinsa retea de unitati din tara - peste 1.300.