Problematica producerii si folosirii biocarburantilor revine pe masa de lucru a Comisiei Europene (C.E.). Incepand de maine, membrii Executivului european vor parcurge pas cu pas dezbaterile concentrate pe cinci mari teme - politici de sustinere a
Problematica producerii si folosirii biocarburantilor revine pe masa de lucru a Comisiei Europene (C.E.). Incepand de maine, membrii Executivului european vor parcurge pas cu pas dezbaterile concentrate pe cinci mari teme - politici de sustinere a biocarburantilor, dezvoltarea comertului international cu biocarburanti, riscuri si beneficii ale producerii si folosirii biocarburantilor, biocarburantii si tarile in curs de dezvoltare si cercetarea biocarburantilor, informeaza Rompres. Prezidata de comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, conferinta ii va avea ca invitati pe presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, si premierul portughez, José Sócrates, ca reprezentant al tarii ce detine presedintia Uniunii Europene. La reuniune participa si comisarii Andris Piebalgs (Energie), Peter Mandelson (Comert), Louis Michel (Dezvoltare si Asistenta Umanitara) si Stavros Dimas (Mediu), precum si reprezentanti ai oamenilor de afaceri si academicieni. Pentru Barroso, chestiunea biocarburantilor este extrem de importanta, pentru ca ei pot contribui la obiectivele de consolidare a securitatii ofertei de energie si de combatere a schimbarilor climatice, simultan cu asigurarea dezvoltarii durabile.

Strategie europeanaPolitica europeana in domeniul energiei, adoptata in martie 2007, propune un raspuns imediat la actuala situatie in care gazele de esapament reprezinta o treime din emisiile de dioxid de carbon in Uniunea Europeana. Conform politicii in domeniul energiei, pana in 2020 biocarburantii trebuie sa detina cel putin 10% din piata de profil, aminteste Rompres. In 2005, UE a produs
3,93 de milioane de tone de biocarburanti, cu 60% mai mult fata de anul precedent, 2004.
Dintre cele 3,93 de milioane de tone, 730.000 tone au fost bioetanol, combustibil produs din cereale, iar restul biodiesel pe baza de rapita, informeaza Rompres.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.