Presedintele american, George W. Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au purtat, la Kennebunkport, in cadrul intrevederii de duminica, pe marginea summit-ului "homarului", o lunga discutie "amicala". Problemele concrete si divergentele exist
Presedintele american, George W. Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au purtat, la Kennebunkport, in cadrul intrevederii de duminica, pe marginea summit-ului "homarului", o lunga discutie "amicala". Problemele concrete si divergentele existente intre Washington si Moscova au fost amanate pentru ieri, in cea de-a doua zi a vizitei. Intrevederea bilaterala la varf de duminica seara a durat aproximativ "doua ore, intr-un context oficios, intr-o ambianta conviviala", a explicat seful diplomatiei moscovite, Serghei Lavrov, care a participat la intalnire, alaturi de omologul sau american, Condoleezza Rice.
Putin a ajuns, duminica, in acest oras balnear din statul Maine, in nord-estul Statelor Unite, unde a ramas, pe timpul noptii intr-o casa in care presedintele Bush isi petrecea vacantele in copilarie. Vladimir Putin a fost intampinat in Statele Unite de tatal actualului presedinte, George Bush, care l-a insotit pana la resedinta de la malul Atlanticului. La discutii au fost prezenti si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dar si secretarul american de Stat Condoleezza Rice. Locatia a fost selectata pentru tentativa aplanarii tensiunilor, intr-un moment in care relatia SUA-Rusia prezenta semne de deteriorare. "Astazi nu ne-am referit la problemele concrete, ci ne-am concentrat pe filosofia momentului, tonul a fost dat si este identic" pentru cele doua parti, a afirmat diplomatia moscovita. Mai multe acorduri au fost pregatite inaintea acestei vizitei, insa Putin va avea rolul de a decide cand le va anunta, a precizat Serghei Lavrov. "Am vorbit despre dezvoltarea situatiei din Statele Unite si Rusia si despre modul in care evolueaza sistemele democratice din cele doua tari, intr-un mod concret si cu umor", a mai spus seful diplomatiei ruse. "Cei doi presedinti inteleg foarte bine" ca "relatiile dintre Moscova si Washington" nu trebuie sa devina "ostatice" ale campaniilor electorale, a adaugat el, facand aluzie la alegerile prezidentiale din Statele Unite, din 2008.
Daca nimic nu e stricat, nu e nimic de reparat
Controversatul scut american antiracheta din Europa Centrala, programele nucleare ale Iranului si Coreei de Nord, statutul provinciei Kosovo sau situatia din Orientul Mijlociu au fost subiectele pe care presedintele american si cel rus urmau sa le abordeze in timpul discutiilor de ieri. Se pare insa ca cei doi lideri nu vor evita nici o problema care irita Rusia in mare masura, aceea a situatiei democratiei din aceasta tara, si care a facut obiectul criticilor din partea Administratiei de la Washington. Intrebat de ziaristi daca aceasta intalnire ruso-americana, ce survine intr-o perioada preelectorala - atat Putin, cat si Bush urmand sa predea in 2008 stafeta - are menirea de a "repara" relatiile dintre Rusia si SUA, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a raspuns laconic intr-o engleza fara cusur: "Daca nimic nu este stricat, nu e nimic de reparat." De altfel, si oficialii de la Casa Alba sustin ca vizita liderului de la Kremlin la resedinta de vara a familiei Bush din Kennebunkport Maine ar fi o sansa ca cei doi presedinti sa-si reconstruiasca relatia, vizibil deteriorata in ultima perioada. Un prim argument in acest sens este faptul ca Putin este singurul sef de stat invitat de George Bush la resedinta din Maine, construita in urma cu 100 de ani de strabunicul lui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.