Australia are mai multi tineri musulmani expusi riscului de a se orienta spre islamul radical decit oricare alta tara occidentala, arata un studiu realizat la cererea guvernului, citat de Reuters. Doar la Sydney exista pina la 3.000 de radicali organizati in celule ideologice. „Baza de predicatori radicali de aici este mai puternica decit in Marea Britanie, in Orientul Mijlociu sau in Statele Unite", a declarat autorul studiului, Mustafa Kara-Ali.

„Tinerii musulmani australieni sint mai vulnerabili la recrutari si radicalizare", a accentuat el. Australia are cam 340.000 de musulmani din totalul de 21 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, proportia de tineri musulmani radicalizati din Australia este mai mare decit in Statele Unite sau Marea Britanie. Kara-Ali, membru al consiliului consultativ musulman al premierului John Howard, apreciaza ca pentru radicali este mai greu sa isi promoveze mesajele in alte tari decit Australia, pentru ca grupurile moderate sint mai bine plasate pentru a le opune rezistenta.

„Comunitatea musulmana este relativ noua in Australia. De aceea, nu exista o ordine stabilita moderata cu radacini adinci in comunitate si extremistii exploateaza acest lucru", explica el.