Fostul Beatles apare in dosarele recent declasificate in SUA din cauza implicarii sale in activitati pacifiste.

Celebrul John Lennon a fost luat in vizorul CIA pentru ca a finantat asa-numitul proiect „YES", suspectat de intretinerea legaturilor dintre URSS si pacifistii americani, arata dosarele recent declasificate ale CIA, publicate sub numele de „bijuterii de familie".

„John Lennon, un subiect britanic, a oferit sprijin financiar proiectului «YES», prin care s-a platit deplasarea activistului pacifist Rennie Davis la Adunarea Mondiala pentru pace si independenta a popoarelor din Indochina", se relateaza in dosare. Adunarea, raporta CIA, era controlata de URSS si a avut loc in februarie 1972, la Paris.

Rennie Davis era o veche cunostinta a CIA, fiind unul dintre liderii Noii Stingi, organizatie care planuia mari miscari de protest la San Diego, in timpul Conventiei Partidului Republican. Asocierea lui Lennon cu Davis era periculoasa si pentru ca, arata documentele CIA, acesta a avut cel putin o intilnire cu membri ai guvernului revolutionar din Vietnamul de Sud, nimeni altii decit inamicii SUA in acel moment. Rennie Davis fusese acuzat, in 1969, de conspiratie si incitare la violenta, dupa ce a organizat proteste la adresa razboiului din Vietnam, in Chicago. Davis nu a fost gasit vinovat, fiind obligat doar la plata unei amenzi de 5.000 de dolari pentru trecerea frontierei interstatale in scopul incitarii la proteste.

Potrivit documentelor CIA, Lennon a fost suspectat dupa ce, in 1971, a inceput sa finanteze organizatia „Veteranii din Vietnam impotriva razboiului", care a initiat proteste in timpul Conventiei Republicane din 1972. Presedintele Nixon a cerut nu numai CIA, dar si directorului FBI, Edgar Hoover, sa gaseasca suficiente dovezi pentru a obtine in justitie deportarea lui Lennon.

Urmarirea fostului Beatles facea parte din operatiunea MHCHAOS, initiata in 1967 de catre directorul CIA, Richard Helms, la cererea presedintelui Lyndon Johnson. Scopul operatiunii era de a descoperi care sint statele ce stau in spatele protestelor fata de razboiul din Vietnam. In acelasi timp, MHCHAOS urmarea recrutarea unor cetateni americani acuzati de extremism, pentru a-i trimite ca spioni, sub aceasta acoperire, in Cuba, China, Vietnam sau in URSS.

Semintele discordiei germano-poloneze Dosarele declasificate ale CIA vin sa arate ca atitudinea ostila a actualilor lideri polonezi fata de Germania nu este o noutate. In momentul in care fratii Kaczynski, actualii lideri germanofobi ai Poloniei, erau doar niste copii, un memorandum secret elaborat de autoritatile de la Varsovia releva temerile fata de o posibila unificare a est-germanilor, „complexul de superioritate" al RDG si tendintele iredentiste la adresa Poloniei.

Memorandumul, scris la cererea expresa a Moscovei, prezinta exemple de „atitudine aroganta" a militarilor est-germani. Astfel, in cadrul exercitiului militar „Oder-Neisse-69", RDG a propus ca unitatile est-germane sa patrunda in Polonia pe 1 septembrie 1969, exact la 30 de ani de la invadarea acesteia de catre Germania nazista. In timpul exercitiului, arata documentul polonez, soldatii est-germani au sustinut ca teritoriile din vestul Poloniei sint „teritorii pierdute de Hitler". Militarii si turistii est-germani incercau sa-i fotografieze pe copiii polonezi cersind sau in alte ipostaze umilitoare, mai mentioneaza memorandumul trimis la Moscova.

Chiar propaganda comunista de la Berlin vorbea despre granita polono-germana ca despre un compromis in urma unui razboi pierdut, ii mai avertizeaza memorandumul polonez pe liderii de la Moscova.

Ruperea Iugoslaviei, anuntata din ’70 Un raport CIA din 1970 avertiza ca stabilitatea in perioada post-Tito este putin probabila, Kosovo fiind principala problema

Cauza instabilitatii consta in discrepantele dintre nivelul de dezvoltare a republicilor iugoslave si in diferentele culturale. „Kosovo e cea mai saraca regiune din Iugoslavia si, cu o cota de albanezi de 67%, este cea mai sensibila la agitatiile din exterior, o povara pe care Serbia nu o poate duce singura", noteaza raportul. „Cu 5% din totalul populatiei, Kosovo, cea mai inapoiata regiune, aduce doar 2% din produsul industrial si social al Iugoslaviei si are un venit pe cap de locuitor de trei ori mai mic decit media iugoslava", caracterizeaza un raport secret al CIA, din 1970, situatia din Kosovo.

La polul opus se afla Slovenia, „cea mai omogena dintre republici (98% dintre locuitori sint sloveni), cea mai «occidentala» (datorita celor 1.000 de ani de stapinire germana) si cea mai bogata, aducind 19% din PIB-ul iugoslav si avind un venit pe cap de locuitor de doua ori mai mare decit media federala". Aceasta in conditiile in care Slovenia numara doar 9% din totalul populatiei Iugoslaviei. „Fortele centrifuge prind putere in Iugoslavia, iar perspectiva stabilitatii dupa moartea lui Tito (foto) nu este una clara, cel putin pentru o perioada", concluziona raportul secret.

„Bijuteriile de familie" ale spionajului SUA Colectia „bijuteriilor de familie" a fost comandata, in 1973, de directorul CIA, James Schesinger, in urma scandalului Watergate. Alaturi de ea, CIA a publicat colectiile CAESAR, POLO si ESAU, care contin informatii despre situatia interna din URSS, China si despre relatiile dintre Moscova si Beijing in perioada 1953-1973.

Cele 702 pagini ale dosarului CIA, pe www.cotidianul.ro/select