Numirea lui Alexandru Sassu la sefia TVR si riposta sefului statului amintesc de vechea relatie a celor doi si de felul in care Basescu s-a descotorosit de Sassu dupa castigarea presedintiei PD. O privire aruncata relatiilor actualului presedinte cu
Numirea lui Alexandru Sassu la sefia TVR si riposta sefului statului amintesc de vechea relatie a celor doi si de felul in care Basescu s-a descotorosit de Sassu dupa castigarea presedintiei PD. O privire aruncata relatiilor actualului presedinte cu semenii duce cu gandul la personajul lui Shakespeare din Othello - intrigantul Iago - , incepand chiar cu intriga din spatele mazilirii lui Roman de la sefia PD.


Anul 2000. Teatrul National. Lansarea candidatului Petre Roman in cursa pentru Presedintia Romaniei. Traian Basescu, vicepresedintele PD, proaspat castigator al fotoliului de primar al Capitalei, urca pe scena, ridica bratul lui Roman si-i declara: "Esti cel mai bun, Petre!". In campania ce va urma, dragostea si admiratia lui Traian Basescu fata de liderul sau vor fi total invizibile. Iar campania, plina de semne de intrebare. Liderii PD nu bat tara cu Roman. Staff-ul acestuia, destul de subtire, pare sa isi fi asumat din start esecul. Izolat in sediul din Modrogan nr. 1, Roman nu are acces nici macar la fluxurile de stiri. Prin sediul de campanie din Modrogan 22 bate vantul. In noaptea anuntarii rezultatelor, fata in fata cu acel "2,7%" stau doua contrarii: un Roman pamantiu si un Basescu cu gura pana la urechi chemandu-si ironic colegii de prin cotloanele in care se ascunsesera.


In mai putin de o luna, o declaratie a lui Traian Basescu pica parca din cer: vicepresedintele PD isi anunta intentia de a candida la sefia PD intr-un congres convocat inainte de termen. Chestionat de Roman, Basescu sustine ca nu e nimic serios, ci ca "l-a luat gura pe dinainte". Interesanta expresie care avea sa devoaleze planul demiterii lui Roman, pus la cale in biroul de la Primaria Capitalei, alaturi de ceilalti vicepresedinti: Alexandru Sassu, Radu Berceanu si Bogdan Niculescu Duvaz. Antena 1 ii invita pe Roman si pe Basescu in direct in Observator. Cei doi, aflati in biroul din Modrogan, infirma participarea, sustinand ca declaratia lui Basescu a fost doar speculata gresit de presa. Pe cand se indrepta spre casa, Roman avea sa afle ca Basescu era totusi in direct.


ELIMINAREA EGALILOR. In mai 2001, primarul general devenea si liderul Partidului Democrat. Avea sa le serveasca apropiatilor sai o noua lovitura. "Eu nu voi conduce cu vicepresedintii lui Roman", ii anunta el pe cei care il ajutasera sa castige functia. Declaratie data numai pentru ochii electoratului, avea sa ii asigure el pe Sassu, Duvaz si Berceanu. Alexandru Sassu avea sa fie singurul care sa inteleaga semnalul si sa priceapa planul lui Basescu. Putin inainte de alegerile din august, Sassu si-a retras candidatura pentru postul de vicepresedinte, aratand ca ramane lider al grupului de la Camera Deputatilor. Ceilalti doi grei ai PD, Duvaz si Berceanu, au cazut victime urzelii colegului lor. In noaptea dinaintea alegerilor, Basescu a intors listele de candidaturi, astfel incat Duvaz sa-l aiba contracandidat pe Liviu Negoita, pe atunci inca un no name in partid. A doua zi, Negoita a castigat impreuna cu ceilalti "lupi tineri" ai lui Basescu. O lovitura de neinteles pentru Duvaz, care ii este si nas lui Traian Basescu, la cununia de argint. Berceanu pierdea si el in fata Ancai Boagiu. Basescu se asigura astfel ca in conducerea PD nu va mai fi nimeni care sa i se poata opune. In timp, Duvaz si Sassu aveau sa plece spre Partidul Social Democrat, alaturi si de altii aflati pe lista neagra a lui Basescu, printre care secretarul executiv Mihai Darie sau Elena Dumitru, cea care ii scrisese lui Basescu programul cu care a castigat sefia partidului, dar care fusese prea "batrana" pentru lupii "tineri" ai lui Basescu. Social-democratia insa a fost si ea "tradusa" cu o amanta mai voluptuoasa: curentul popular.


LOCUL SUB SOARE. Tot imediat dupa alegeri, in actiunea de spalare a imaginii, noul presedinte a dat o lovitura si unui alt apropiat: Silvian Ionescu. Basescu il convinsese sa se retraga de pe listele parlamentare, promitandu-i un post in administratie. Numirea sa ca prefect al Capitalei a fost, ca urmare, facuta cu girul sau, asigurau liderii PD. Numai ca Basescu avea sa ii surprinda iesind public pentru a se declara "dezamagit" de persoana desemnata de PD pentru cea mai mare prefectura din tara, intrucat acesta avea probleme cu "meseria de dinainte de a€™89" (ofiter de securitate) si probleme in Consiliul General (afaceri cu bani publici). "Se putea gasi un loc sub soare si pentru un om devotat, care a muncit, dar nu neaparat cea mai mare prefectura din tara", spunea Basescu, fortand astfel demisia lui Ionescu.


REGELE TUTUNULUI. In acelasi timp insa, el o numea consilier de stat la Cotroceni pe Stana Anghelescu, sotia omului de afaceri Florian Anghelescu, producatorul tigaretelor cu acelasi nume. O numire surprinzatoare, pentru ca singura legatura dintre doamna cu princina si PD sau Basescu parea a fi data de banii pe care sotul doamnei ii pompase in campania presedintelui. In iunie 2005, Anghelestii se duc insa de mana peste seful ANAF, Sebastian Bodu, care ii prinsese cu o evaziune fiscala de 650.000 de euro. Povestea rasufla si Basescu o "spala" public. "Sunt unele personaje care vor sa para a fi foarte implicate cumva. Domnul Anghelescu incearca sa-si creeze un sistem de protectie afirmand in toate anturajele prin care circula ca impreuna cu presedintele stabileste schimbari din functii, puneri sub urmarire penala etc. Si ca el mai sunt destui. Mai devreme sau mai tarziu isi vor primi factura minciunii." Stana Anghelescu si-a dat demisia silit de la Cotroceni. In martie 2006, Florian Anghelescu a fost gasit spanzurat, verdictul procurorilor indicand o sinucidere.


ADRIANA SAFTOIU SI TOT PD-UL. Mandatul de presedinte a continuat cu un lung sir de demisii din randul consilierilor. Au plecat pe rand Andrei Plesu, Renatte Weber, Valeria Dorneanu, Sergiu Medar... Lovitura de gratie - plecarea Adrianei Saftoiu. Justificata prin "erodarea" generata de o asemenea functie, demisia avea sa arate insa ca Traian Basescu comisese inca o tradare: de la insusi mandatul pe care il construise impreuna cu echipa sa, abandonat in favoarea Udrelor, Cocosilor si regilor asfaltului, abandonat in favoarea razboiului permanent cu Tariceanu etc. Claudiu Saftoiu demisionase si el de la sefia SIE in urma declaratiilor confuze facute la Parlament despre interceptarile cu mandat de la "procuror", facand referire totusi la "instanta" care autorizeaza mandatul.


Ultima pe lista, o tradare cu personaj colectiv: Partidul Democrat. Furios ca liderii PD au decis sa nu iasa de la guvernare in scandalul declansat de Elena Udrea pe tema biletelului lui Tariceanu in cazul Patriciu, Basescu a trecut la represalii personale impotriva unora dintre democrati, a anuntat public ca nu are nevoie de nici un partid, inventand in schimb PLD. "Partidul prezidential nu a reusit sa obtina insa nici 5% in sondaje, asa ca, strans cu usa la referendum, Basescu a dat-o la intors intr-un interviu, recunoscand ca a gresit cand a declarat ca nu are nevoie de PD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.