Cea mai spectaculoasa evolutie a sustinerii electorale post-referendum o inregistreaza PD, care tinde sa-si impuna tot mai autoritar pozitia de lider in interiorul spectrului politic, castigand cca. noua procente fata de sfarsitul lunii aprilie si cc
Cea mai spectaculoasa evolutie a sustinerii electorale post-referendum o inregistreaza PD, care tinde sa-si impuna tot mai autoritar pozitia de lider in interiorul spectrului politic, castigand cca. noua procente fata de sfarsitul lunii aprilie si cca 16 procente de la declansarea crizei politice in februarie, pentru a atinge 47% in luna iunie, se arata in comentariul ce insoteste sondajul. In opinia specilistilor INSOMAR, o explicatie a acestei tendinte rezida indubitabil in succesul repurtat de Traian Basescu la 19 mai, pe fondul declansarii crizei de leadership la nivelul celorlalte partide. O usoara tendinta de redresare a suportului electoral poate fi consemnata si in dreptul PNL, care recupereaza cca. 3 procente fata de luna aprilie, ajungand in iunie la cvasi-traditionalul sau 13% de dupa 2004. Faptul ca a rezistat puternicei presiuni venind din partea fostului partener de Alianta si a PLD, anterior Referendumului, a contribuit decisiv la o regrupare a electoratului liberal, se subliniaza in comentariu. In acesta se mai precizeaza ca, totodata, continuitatea la guvernare - chiar daca lipsita de performante notabile -, precum si efortul mentinerii identitatii sale partizane reprezinta argumentul forte al revirimentului politic al PNL. Cu exceptia PSD - care da semnele unei relative stabilizari a suportului sau electoral (18-19%) -, la nivelul celorlate formatiuni din interiorul spectrului politic se inregistreaza tendinte de scadere a sustinerii electorale, preluand cel mai evident socul Referendumului din luna mai.
Un procent de 38% dintre romani considera ca incidentele, din ultima perioada, dintre presedintele Traian Basescu si unii jurnalisti au fost provocate de modul de comportament al ambelor parti, releva sondajul. O treime dintre romani sunt de parere ca respectivele incidente au fost generate de comportamentul ziaristilor, si doar 29% de modul de comportament al sefului statului. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.