PNL si PSD s-au intrecut in weekend in declaratii de asumare a meritelor majorarii pensiilor.

Majorarea pensiilor este meritul PNL si nu al PSD, a declarat premierul Tariceanu, prezent simbata la Brasov, la sedinta Delegatiei Permanente a partidului. „Ii spun si domnului Geoana, si PSD ca este o minciuna sfruntata cind atribuie PSD o astfel de masura. Astfel de masuri le poate decide doar PNL, care este la guvernare", a spus Tariceanu. Riposta liderului PSD a venit imediat. „Este in mod cert o incercare penibila de a capitaliza electoral o lege care a trecut prin Parlament in unanimitate. Cel mult poate sa spuna (Tariceanu - n.red.) ca si PNL a votat alaturi de PSD pentru aceasta lege. In absenta pachetului de legi al PSD nu ar fi existat o crestere semnificativa de pensii in Romania. Daca PSD nu ar fi pus piciorul in prag si nu ar fi amenintat cu motiune de cenzura, probabil ca nici acum nu s-ar fi gindit domnul Tariceanu la soarta pensionarilor, asa cum nu a facut-o timp de doi ani si jumatate", a raspuns Geoana.

Cresterea pensiilor a fost convenita intre PSD si PNL la inceputul saptaminii trecute, in urma unor negocieri intre cele doua partide. Initial, Tariceanu a declarat ca Guvernul nu are banii necesari pentru majorare. „Nicaieri in lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% intr-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a facut (in 2007 - n.r.), si 50%, cit ar fi dorit Parlamentul. Dar trebuie sa ne gindim si ce se intimpla la anul, daca economia permite sa pastram aceleasi pensii", a spus premierul. Amenintati de PSD cu depunerea unei motiuni de cenzura, liberalii si-au schimbat radical opinia, astfel ca joi Parlamentul a votat majorarea punctului de pensie in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent.

PSD nu a fost singura tinta intrata in colimatorul sefului PNL. Nici PD si PLD nu au lipsit de pe lista, dupa ce acestea au acuzat Guvernul ca vrea sa cistige capital electoral prin majorarea pensiilor. „Ce sa facem daca economia creste? Sa nu marim pensiile ca sa nu ne acuze PD de populism?", s-a intrebat retoric Tariceanu. Totusi, acesta a precizat ca PNL este dispus sa reia colaborarea cu democratii. Cu o conditie: PD sa fie condus de „oameni de onoare" si cu „tinuta morala". „As prefera oricind o discutie cu Vasile Blaga unei intrevederi cu Boc, care ma dezamageste pe zi ce trece", a declarat seful liberal.

PNL ia in calcul retragerea de la guvernare PNL se va retrage de la guvernare daca va fi constrins sa incalce programul de guvernare, a avertizat simbata premierul Calin Popescu Tariceanu. Surse din partid sustin ca retragerea s-ar putea produce cel mai devreme in octombrie, in functie de pretentiile PSD in viitoarea sesiune parlamentara.

De altfel, liderul social democrat Mircea Geoana i-a avertizat vineri pe liberali ca ii asteapta o toamna grea. „Vor fi multe momente la toamna cind se va pune din nou problema sustenabilitatii acestui Guvern", a amenintat liderul PSD, facind trimitere la adoptarea bugetului si la raportul Comisiei Europene pe tema Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Discursurile presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, pe www.cotidianul.ro/select