Patronii din primul esalon au dat mai putin de sapte milioane de euro pentru mai bine de o duzina de „stranieri" fara certificat de autenticitate fotbalistica.

In timp ce pentru fotbalistii din campionatul intern sint cerute preturi de transfer foarte mari, iar valoarea nu este neaparat un etalon, Romania devine piata de desfacere a jucatorilor straini din Lumea a treia. Cu mici exceptii, „stranieri" fara certificat de autenticitate fotbalistica au invadat cluburile din Liga I, cumparati, in majoritate, la preturi de sold. Nici in pauza competitionala de vara nu s-a facut rabat de la importurile masive din Europa sau, mai ales, din afara acesteia. Cel putin 15 jucatori straini au ajuns in Liga I, insa lista este in continuare deschisa. Suma totala a achizitiilor de peste granita nu depaseste insa sapte milioane de euro, in conditiile in care ori sint jucatori imprumutati, ori au preturi de achizitie cit o garsoniera sau un apartament cu doua camere din zona semicentrala. Spre comparatie, rusul Roman Abramovici a oferit pentru transferul lui Cristiano Ronaldo la Chelsea 75 de milioane de euro.

Trendul este mentinut de CFR Cluj, lider la transferuri externe, care tine insa si la stacheta calitatii, dar „centrala" CFR-ului din Giulesti, Rapid, tine pasul cu moda inspirata de peste hotare. Clubul patronat de Arpad Paszkany s-a detasat in clasamentul celor mai cosmopolite cluburi din primul esalon, avind in lot nu mai putin de 19 straini, dupa ce, pina acum, s-au mai transferat sase jucatori de peste hotare. Clujenii au mai slabit pista portugheza reorientindu-se spre Argentina, de unde au transferat doi fotbalisti, Fabbiani fiind de altfel si cel mai scump transfer de peste hotare, aproximativ 1,6 milioane de euro. Atacantul sud-american ramine insa o exceptie, in afara lui Culio - imprumutat, ceilalti avind, in medie, sume de achizitie de jumatate de milion de euro, bani cu care cu greu te atingi de vreun jucator din Liga I.

Cu mai putin decit suma pe care Rapid ar fi trebuit sa o achite pentru a-l cumpara pe Herea de la FC National, al carui pret este de trei milioane de euro, giulestenii au adus la echipa nu mai putin de cinci fotbalisti. Ultima achizitie este Marcos Tamandare, de la Corinthians, cu care gruparea visinie s-a inteles ieri. Tehnicianul Cristiano Bergodi si-a intarit astfel ultimul loc deficitar, cel de mijlocas dreapta, dupa ce vineri seara a rezolvat problema mijlocasilor, convingindu-l pe Marius Maldarasanu sa revina la echipa.

Dupa Rapid si CFR Cluj, potopul. Pentru 1,1 milioane de euro in total, Universitatea Craiova, Otelul, UTA, „U" Cluj, Farul si Gloria Buzau au transferat sase „stranieri" pentru a supravietui in Liga I. Cea mai mare bataie de cap a avut-o nou promovata din Cluj, care a ajuns la judecata cu UEFA pentru a-l aduce liber de contract pe camerunezul Ekwalla. Clujenii n-au fost de acord sa achite 50.000 de euro formatiei Cukaricki Belgard, care sustinea ca il mai are inca sub contract pe jucator. Aceeasi profitabila strategie de a aduce straini gratis a avut-o si Farul, care l-a adus pe portughezul de 19 ani Wilson, ultima data acesta evoluind la Torreense, in liga a treia lusitana. Craiovenii, in schimb, au dat 500.000 pe un nou australian, al patrulea, Spase Dilevski. Din grupa fotbalistilor sub 300.000 de euro fac parte Radovanovici, adus de UTA de la Wisla Cracovia, portarul marocan Kouha, transferat la Otelul, si buzoianul de adoptie Mala.

Topul transferurilor externe 1. Thierry Henry - de la Arsenal la FC Barcelona - 24 milioane de euro

2. Darren Bent - de la Charlton la Tottenham - 24 milioane de euro

3. Eric Abidal - de la Lyon la FC Barcelona - 15 milioane de euro

4. Franck Ribery - de la Marseille la Bayern München - 15 milioane de euro

5. Miroslav Klose - de la Bremen la Bayern München - 12 milioane de euro

6. Luca Toni - de la Fiorentina la Bayern München - 11 milioane de euro