Pana la listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor, potrivit ordonantei de urgenta aprobate de Guvern. Ei pot insa opta pentru incasare
Pana la listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor, potrivit ordonantei de urgenta aprobate de Guvern. Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile la bursa.
"Cei care au fost deposedati abuziv de bunurile lor vor putea sa fie in acest moment despagubiti, nu in natura, ci cu bani sau cu actiuni la Fondul Proprietatea, dupa cum urmeaza: pentru despagubiri in valoare de pana la 500.000 de lei vor putea primi banii in doua transe in numerar, iar pentru ce depaseste aceasta suma vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Daca suma va fi mai mica de 250.000 de lei, vor putea primi intr-o singura transa, de la inceput", a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca despagubirile vor fi platite inainte de listarea Fondului, daca sumele nu depasesc 250.000 lei. Pentru sume cuprinse intre 250.000 lei si 500.000 lei va fi achitata o prima transa, de 250.000 lei, restul urmand sa fie platit in maxim un an.
El a aratat ca Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectric si Nuclearelectrica vor ramane in portofoliul Fondului cu actualele participatii. "Ordonanta a fost trimisa la Monitorul Oficial si urmeaza sa fie publicata in perioada imediat urmatoare", a spus Vosganian. Operatiunea de listare presupune mai multe etape, prima conditie fiind autorizarea Fondului de catre CNVM si inscrierea la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC), pentru obtinerea autorizarii fiind necesara mai intai evaluarea portofoliului Fondului. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.