CE BEM, CE MANCAM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformari chimice. Persoanele obeze si supraponderale trebuie sa fie atente la valoarea energetica mare a produsului.  


De pe
CE BEM, CE MANCAM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformari chimice. Persoanele obeze si supraponderale trebuie sa fie atente la valoarea energetica mare a produsului.  


De pe eticheta pateului de porc Cris-Tim aflam ca ingredientele acestuia sunt: "Carne de porc, slanina, sorici, ficat de porc, apa, sare, proteina din soia, condimente, amidon de cartofi, emulgator E 472 (este unul dintre cele 472 literele a, b, c, d, e, f), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), arome, colorant natural (carmine E 120), conservant (nitrit de sodium E 250). Membrana necomestibila". Aceasta este reteta din 2007. In lucrarea "Produse romanesti din carne. Conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete", elaborata de Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pana, este publicata reteta pateului de porc folosita in industria alimentara in 1960. Atunci se foloseau ca materii prime pentru 100 de kilograme: ficat de porc 43 kg, gusa de porc 50 kg, seu de rinichi 7 kg, piper 140 g, nucsoara 100 g, ceapa prajita 5 kg, sare 1,2 kg, zahar 240 g.    


ANALIZA. Una dintre problemele acestui produs este faptul ca nu are eticheta nutritionala, ceea ce nu ne permite o caracterizare precisa a valorii biologice a produsului bazata pe raporturile cantitative ale ingredientelor si ale profilului lor nutritional, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Totusi, din analiza compozitionala reiese ca produsul are un continut ridicat de grasimi animale saturate (slanina) nesanatoase, proteine colagenice cu valoare biologica scazuta (sorici) si un conservant - nitrit de sodium - care poate genera nitrozamine nesanatoase. De asemenea, E 250 in concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina. Nu este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina, care este mult mai reactiva cu nitritii fata de hemoglobina normala. Monoglutamatul de sodiu este un aditiv controversat, despre care cercetatorii in chimie alimentara spun ca este vinovat pentru producerea de cancer si alte afectiuni atunci cand se depaseste doza zilnica admisa. De aceea trebuie tinut cont de faptul ca se gaseste in multe produse alimentare de pe piata. De asemenea, produsul are o densitate energetica ridicata.  


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu maladii neurodegenerative si bolnavilor de cancer.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.