Comitetul pentru situatii de urgenta al Guvernului britanic, COBRA, s-a reunit, ieri, pentru a patra oara in ultimele trei zile, dupa ce o masina in flacari, la bordul careia se aflau mai multe recipiente cu combustibil, a intrat, sambata, intr-un te
Comitetul pentru situatii de urgenta al Guvernului britanic, COBRA, s-a reunit, ieri, pentru a patra oara in ultimele trei zile, dupa ce o masina in flacari, la bordul careia se aflau mai multe recipiente cu combustibil, a intrat, sambata, intr-un terminal al aeroportului international din Glasgow. Incidentul s-a soldat cu moartea unuia dintre atacatori, ceilalti doi ocupanti ai masinii fiind retinuti de fortele de ordine. Autoritatile locale au dispus evacuarea aeroportului si suspendarea traficului aerian.
Masuri similare au fost impuse, temporar, si in cazul aeroportului din Liverpool, accesul autoturismelor pe aeroportul din Edinburgh fiind restrictionat. Ulterior, Londra a anuntat ridicarea alertei nationale de securitate la nivelul "critic", ce indica iminenta producerii unui atac terorist.
In paralel, Politia a operat mai multe arestari, numarul suspectilor retinuti ridicandu-se, in prezent, la cinci. Oficialii britanici nu exclud posibilitatea ca atacul terorist comis, sambata, la Glasgow, sa aiba o legatura "clara" cu cele doua atentate cu masini-capcana, dejucate, vineri, in Capitala britanica, despre care se crede ca ar purta marca Al-Queda. Ipoteza implicarii retelei teroriste Al-Queda in incidentele de la Glasgow si Londra a fost reluata, de altfel, si de premierul britanic, Gordon Brown.
"Este clar ca avem de-a face, la modul general, cu persoane care sunt asociate cu Al-Queda intr-un numar de incidente survenite in intreaga lume", a declarat seful Executivului de la Londra. "Stim ca Al-Queda si asociatii sai opereaza in peste 60 de tari.
Puteti sa anticipati ca folosesc forme diferite de rachete sau arme, au activitati diverse, cu avioane sau masini pentru a impinge la maxim numarul de victime in randul civililor, indiferent de religie sau tara", a insistat Brown. Premierul britanic a lansat, totodata, un apel la vigilenta in randul populatiei, subliniind ca Marea Britanie "nu va ceda si nu va fi intimidata de (...) actul diabolic" reprezentat de terorism. (A.M.L.)
SUA au stiut
Oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane au primit informatii in urma cu doua saptamani in legatura cu un posibil atac terorist impotriva "infrastructurii aeroportuare sau a unei aeronave" din Glasgow sau din Praga, a declarat un oficial american pentru ABC News. Informatiile avertizau si cu privire la un atac Al-Queda pe un aeroport sau o aeronava din Cehia.
Avertizarea a fost mentinuta secreta din motive de securitate, potrivit oficialilor. Secretarul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, a continuat sa sustina public ca Washingtonul nu avea informatii specifice sau credibile care sa implice Statele Unite, chiar daca avertizarea mentioneaza si avioane americane ca posibila tinta.
Un oficial american a declarat pentru ABC ca informatiile au determinat transferarea unor agenti de securitate la bordul curselor catre si dinspre Glasgow si Praga. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.