Se estimeaza 500.000 de unitati iPhone vandute in primele trei zile de la lansare. Pentru operatorul-partener in Europa se poarta in continuare negocieri, fiecare pretendent prezentand avantaje si dezavantaje.


Isteria iPhone a incepu
Se estimeaza 500.000 de unitati iPhone vandute in primele trei zile de la lansare. Pentru operatorul-partener in Europa se poarta in continuare negocieri, fiecare pretendent prezentand avantaje si dezavantaje.


Isteria iPhone a inceput de prin 2006, cand pasionati de produse Apple isi incercau talentele de designeri si postau pe internet propriile variante ale terminalului. Prezentarea lui Steve Jobs de la Macworld, din ianuarie 2007, a depasit imaginatia tuturor. Se pare ca americanilor le-a intrat in sange indeletnicirea statului la cozi pentru produse IT&C: fie cu ocazia unei lansari de Windows, fie produse Apple. Si, odata inhatat produsul de la tejghea, fericitul posesor devine subiect al agentiilor de presa, prin exuberanta afisata. De aici si pana la paginile de ziar din intreaga lume e o distanta masurata in cateva click-uri. Aproximativ 500.000 de unitati iPhone s-au vandut in primele trei zile de lansare pe piata americana, afirma analistul Gene Munster (de la fondul de investitii Piper Jaffray), citat de cnet.com. Potrivit intelegerilor, operatorul AT&T are exclusivitate de distributie in SUA. In momentul de fata, terminalul este disponibil la preturi de 499 de dolari (stocare 4GB) si 599 de dolari (stocare 8GB). Potrivit unui sondaj efectuat de Piper Jaffray, 95% dintre modelele vandute in San Francisco, New York si Minneapolis au fost cele cu stocare de 8GB. Pentru lansarea europeana se vorbeste de trimestrul al IV-lea al acestui an, in timp ce pe piata asiatica este asteptat in 2008. Apple negociaza de zor pentru operatorul-partener in Europa. Pe piata romaneasca, avantaj ar avea Orange: iPhone nu merge in retea 3G/HSDPA, beneficiind in schimb de conectivitate EDGE.


CRITICI. Catalin Francu, unul dintre cei mai respectati programatori romani din SUA si partizan al GNU/LINUX, nota pe blogul sau unul dintre "lipsuri": nu suporta formatul Ogg.

"Pentru mine alegerea a fost extrem de simpla: nu stie formatul Ogg pentru muzica, deci n-am ce face cu el...? Compresia audio in format Ogg poate fi folosita fara drepturi de copyright, fiind o alternativa buna din punct de vedere calitativ pentru mp3. De asemenea, prin iPhone nu poti sa trimiti MMS-uri, nu are GPS, nu poti sa folosesti mp3-uri ca ringtone, nu are suport pentru Flash, nu are jocuri.


CompetitieiPhone are SO X, este quad-band (850/900/1800/1900 MHz), conectivitate Wi-Fi, EDGE, Bluetooth, camera foto 2.0 megapixeli. Cantareste 135 de grame, iar ecranul multitouch (nu are stylus) are o rezolutie de 480x320 pixeli.
Timpul de vorbire este de pana la opt ore, bateria in stand-by dureaza pana la 250 de ore. Daca se foloseste pentru navigare pe internet, acumulatorii tin pana la sase ore, pentru video-playback - pana la sapte ore, in timp ce pentru audio-playback - pana la 24 ore.
Pana in momentul de fata exista pe piata doua terminale care ar putea fi incadrate in aceeasi categorie cu iPhone, dar fara sa beneficieze de "nimbul"  produsului Apple. Inainte de iPhone a fost lansat LG Prada, un produs de lux ce este disponibil din aceasta luna si in Romania, la pret de 600 de euro. Recent a aparut HTC Touch, terminal disponibil deja si pe piata romaneasca la preturi ce variaza intre 1.500 si 1.600 de lei. Spre deosebire de iPhone si LG Prada, noul HTC are si stylus.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.