SUA - Pesti scosi de pe piata
Food and Drug Administration (FDA) a retras de pe piata americana cinci specii de peste si fructe de mare provenite din China, din cauza riscului contaminarii populatiei. Primul set de analize efectuat arata ca produsele erau tratate cu antibiotice si cu aditivi alimentari interzisi. Unul dintre acestia este colorantul violet Gentiana, care este cancerigen.


DESCOPERIRE - Pastila care poate face minuni
Cercetatorii italieni au reusit sa dezvolte o pilula care, dupa ce ajunge in stomac, isi mareste volumul de 1.000 de ori in combinatie cu apa, dand senzatia de satietate. Acesta ar putea deveni un tratament eficient impotriva obezitatii, boala care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni in lume. Tratamentul contine o substanta absorbanta, care in combinatie cu apa isi mareste volumul, astfel incat pacientii au senzatia ca tocmai au servit o masa copioasa. Pastila a fost testata luna trecuta de 20 de subiecti, iar rezultatele studiilor ulterioare vor fi publicate abia in octombrie.


CONSUMATORI - Plangerile turistilor
Turistii aflati pe litoral adreseaza zilnic plangeri la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta, majoritatea reclamand serviciile din restaurante, ei fiind nemultumiti mai ales de portiile mici din meniu. "La un local din Mamaia a fost conditionata servirea clientilor, care nu au putut comanda doar suc fara mancare. La Eforie sau Costinesti, turistii au primit mancare la o unitate de doua stele, desi platisera bonuri de masa pentru unitati de trei stele, iar de la turistii cazati intr-o vila am primit o reclamatie ca lenjeria si prosoapele nu sunt schimbate. Majoritatea sesizarilor vizeaza insa lipsa la gramaj a portiilor", a declarat inspectorul OJPC Rodica Mocanu.


STATISTICI - Hrana mai sigura
Comisia Europeana a anuntat ca in 2006 au fost cu 5% mai putine plangeri legate de siguranta alimentara fata de 2005. Aceasta scadere se explica prin faptul ca au fost luate masuri mult mai drastice privitoare la igiena la nivelul intregii Uniuni Europene. Cele mai multe alerte au fost legate de produsele din peste, urmate de cele din sectorul industriei carnii si a moraritului si panificatiei, 62% dintre aceste produse provenind de la producatori din UE.