Barak Obama a strans mai multi bani decat contracandidata sa democrata, Hillary Clinton, insa aceasta are un as in maneca: fostul presedinte Bill Clinton, a carui carisma a ramas la un nivel ridicat.


Abilitatile de om politic ale fostului presedinte american Bill Clinton sunt cea mai puternica arma pe care Hiilary o poate arunca in cursa, impotriva rivalului Barak Obama, pentru a castiga dreptul de a reprezenta in 2008 Partidul Democrat, la alegerile pentru cea mai inalta functie din Statele Unite. Bill Clinton se bucura de respectul pe care orice american il arata fostilor presedinti si multa lume isi aminteste cu placere de cei opt ani petrecuti de acesta la Casa Alba. Pe de alta parte, prezenta sa in campanie ar asigura stafului republican destula munitie pentru a o bombarda pe Hillary. Dosarul SexGate, cand Bill fuma trabuce in compania stagiarelor de la Casa Alba care ii ofereau partide de sex oral in Biroul Oval, vor fi cu siguranta preferate de catre republicani, mai ales ca in SUA exista traditia campaniilor murdare.


ROL INGRAT. Pana la intrarea in cursa electorala a lui Barak Obama, Hillary parea ca nu va avea un rival pe masura in campania interna. Analistii sustineau ca Bill ar urma sa intre in campanie abia cand Hillary s-ar confrunta cu rivalul republican. Ultimele date au dat insa peste cap acest calcule, astfel ca strategii lui Hillary incearca sa-l implice pe Bill inca din aceasta faza. "Hillary Clinton trebuie sa castige mai intai alegerile interne, iar Bill o poate ajuta sa faca acest lucru", afirma analistul Jogn Zogby, care atentioneaza ca Obama este o nuca destul de tare. Marea problema ramane insa faptul ca Bill va pune in umbra toate calitatile lui Hillary. "Cand Bill si Hillary intra intr-o camera, daca el nu este atent, atunci va absorbi tot capitalul politic, in detrimentul lui Hillary", atentioneaza James Thurber de la Universitatea Americana.