Proiect - Sute de mii de romani obtin bani buni din inchirierea de locuinte  Fiscul vrea ca proprietarii care au mai mult de cinci contracte de inchiriere sa le declare ca venituri din activitati independente si sa tina contabilitatea in pa
Proiect - Sute de mii de romani obtin bani buni din inchirierea de locuinte  Fiscul vrea ca proprietarii care au mai mult de cinci contracte de inchiriere sa le declare ca venituri din activitati independente si sa tina contabilitatea in partida simpla.

Veniturile din chirii realizate de o persoana care are in derulare un numar mai mare de cinci contracte de inchiriere se vor incadra in categoria veniturilor obtinute din activitati independente, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Mai mult, Fiscul vrea ca acesti proprietari sa tina o contabilitate in partida simpla, iar venitul sa fie stabilit in sistem real, un procent de 16% aplicat la diferenta dintre venituri si cheltuieli.  PROCEDURA. Contractele de inchiriere se inregistreaza la organul fiscal unde proprietarul isi are domiciliul. In cazul in care proprietarul are mai multe locuinte situate in localitati diferite, acesta are obligatia sa isi desemneze o sursa principala de venit la care va indeplini obligatiile fiscale. "Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia sa declare, pana la 30 ianuarie, inclusiv, a anului urmator, venitul estimat din activitati independente pe baza Declaratiei privind veniturile estimate din activitati independente, cod 14.13.01.13", se arata intr-un comunicat remis redactiei de ANAF. Cine are mai putin de cinci contracte de inchiriere va ramane pe actuala procedura, cea aferenta veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.  AFACERE. O locuinta se inchiriaza cu 250-1.000 de euro/luna in Capitala si in marile orase din tara. Asa ca exista persoane care castiga bani buni din aceasta afacere. Anul trecut, in Bucuresti, 86.011 persoane fizice au declarat venituri totale brute de 751,5 milioane de lei realizate din chirii. Cel mai mare impozit anual a fost platit in Sectorul 2 si s-a ridicat la 415.800 lei, aferent unui venit brut de 3,5 milioane de lei (peste un milion de euro) obtinut de persoana respectiva din inchirierea de locuinte. In Constanta, numarul proprietarilor care au declarat castiguri din chirii a fost de 20.260 de persoane, in Iasi de 12.240, in Cluj de 25.479, iar in Brasov de 11.675.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.