Unul dintre autorii documentului prin care Romania solicita Comisiei Europene eliminarea laudelor la adresa DNA este consilierul ministrului, Corina Badea (foto).

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a pus pe seama „expertilor din minister" solicitarea adresata Comisiei Europene de a elimina din Raportul de tara aprecieri laudative la adresa DNA. Exceptind PNL, toate partidele au dezaprobat acest demers. Ministrul Chiuariu nu a facut public nici macar numele celor care au formulat aceasta solicitare. El s-a multumit sa faca doar o declaratie de presa sumara si contradictorie, fara a accepta intrebari din partea presei. Cotidianul l-a identificat pe unul dintre cei care au lucrat la respectivul document, pornind de la versiunea electronica a documentului, accesibila pe site-ul portalului de stiri HotNews.

Proprietatile documentului arata ca acesta a fost creat pe calculatorul Corinei Badea care, potrivit surselor din minister, ocupa functia de consilier personal al ministrului pe probleme de lupta impotriva coruptiei. Documentul a fost finalizat luni, 25 iunie, la ora 13.23, si in aceeasi zi a fost expediat la Bruxelles. Corina Badea pare a fi o persoana de incredere a ministrului Chiuariu. Pina pe 14 mai, ea a fost director in cadrul Departamentului de Lupta Anti-Frauda (DLAF) din cadrul Guvernului, organism condus de Tudor Chiuariu pina in momentul in care a devenit ministru al Justitiei. Unul dintre ultimele evenimente la care a participat Corina Badea in calitate de director in DLAF a fost un seminar international organizat la Iasi la mijlocul lunii aprilie, cu invitati din Portugalia si Luxemburg, referitor la fraudarea sistemului taxei pe valoarea adaugata.

Desi lucreaza in Ministerul Justitiei de o luna si jumatate, Corina Badea nu figureaza oficial ca angajat al acestui minister si nici nu si-a publicat declaratia de avere pe site. De asemenea, pe site-ul Guvernului nu figureaza declaratia sa de avere in momentul parasirii postului de la DLAF. Corina Badea nu a putut fi contactata ieri, pentru a comenta asupra implicarii sale in elaborarea documentului trimis la Bruxelles. Purtatorul de cuvint al ministerului a avut toata ziua telefonul inchis, iar ministrul Chiuariu nu a raspuns la apeluri. (Dorin Petrisor)

PNL sustine guvernul Chiuariu Premierul Tariceanu i-a luat apararea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, dupa ce liderul PLD Valeriu Stoica i-a cerut demisia, acuzindu-l ca a cerut Comisiei Europene retragerea unor laude la adresa Romaniei din Raportul de tara. „Nu merita sa-i dau o replica unui om ca Valeriu Stoica, care, stind pe bara, habar nu are el ce e cu Uniunea Europeana. Raportul de tara este intocmit prin discutii intre parteneri. Expertii Comisiei discuta cu experti de la noi. Nici primul-ministru sau nici un ministru nu cunoaste in detaliu acest raport, fiind intocmit de specialisti din fiecare domeniu", a explicat Tariceanu. Valul de critici la adresa unor liberali din Executiv, printre care Chiuariu, Cioroianu sau Adomnitei, l-a determinat pe Tariceanu sa ceara Delegatiei Permanente a PNL reunite simbata, la Brasov, un vot de incredere pentru ministrii partidului. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor premierului: 83 de lideri ai partidului au votat pentru actualul Cabinet si doar trei s-au abtinut. Premierul a tinut sa-si exprime in cadrul Delegatiei Permanente si nemultumirile. Printre acestea, absentele repetate de la vot ale parlamentarilor liberali, care astfel nu sustin hotaririle conducerii partidului. Un astfel de episod amintit de Tariceanu a fost cel de joi, pentru votarea pesedistului Sassu in fruntea TVR, atunci cind de la vot au lipsit nu mai putin de 18 parlamentari ai PNL. Europarlamentarii liberali sint acuzati ca nu prea dau prin Parlamentul roman atunci cind este nevoie de voturile lor. Tinta principala a criticilor premierului a fost europarlamentarul liberal Gheorghe Mortun. (D. Duca)