Sforarul PSD este dovada vie ca premierul Calin Popescu Tariceanu se alinta cind spune ca „PNL va sta la guvernare cit timp nu vom face compromisuri". Vorba aceea: lucrurile sint, in realitate, mult mai complexe. Dupa ultimele negocieri cu PNL la care a participat si in care i-a intrat din nou „cartea", Viorel Hrebenciuc si-a sporit dividendele in PSD. Chiar si fara succesele recente, portofoliul „guzganului rozaliu" era impresionant.

Forta acestui personaj nu este o legenda mediatica. Detinator al unei „conditii psihice" iesite din comun, Hrebenciuc dispare cind nu mai are incotro, dar reapare si rezolva „din vorbe" probleme la care cei mai multi nu indica decit solutia aplicata nodului gordian. Hrebenciuc nu e, desigur, un iubitor al voluntariatului. Solutiile pe care le ofera au, bineinteles, un pret pentru cei care le solicita - si, precum am putut vedea limpede in ultimele luni, nu sint putini. Nu vorbim de bani - aici putem doar presupune, dar ar fi total neserios sa avansam sume; in plus, s-ar putea ca imaginatia sa fie, in aceasta privinta, surclasata de realitate.

Fara riscul de a da gres, se poate spune ca pretul incasat de „Hrebe" pentru rezultatele bune ale „negocierilor" sale e cresterea puterii personale.

La fostul (?) baron de Bacau merge perfect prima parte a uneia dintre maximele preferate ale actualului ministru al Agriculturii: cui are, i se mai da, cui nu are, i se mai ia. Cititi cu atentie presa, cititi mai ales printre rinduri presa, priviti (desi asta nu e chiar la indemina, imaginile de acest fel fiind, mai degraba, raritati) pelerinajele care se fac la „creierul" PSD, ascultati cu atentie ce spun colegii sai de partid sau chiar adversarii politici: Hrebenciuc e in multe. Iar eficienta acestui personaj sta si in faptul ca forta sa (inclusiv forta de negociere) nu e la vedere. Sa nu fim poeti: exista oameni in Romania - iar Viorel Hrebenciuc este, cu siguranta, unul dintre acestia - care sint in stare sa inmoaie genunchii multora dintre starurile zilei doar cu doua vorbe bine rasucite in urechea acestora.

Acum, sforarul PSD este dovada vie ca premierul Calin Popescu Tariceanu se alinta cind spune ca „PNL va sta la guvernare cit timp nu vom face compromisuri". Hrebenciuc a devenit - o dovedeste si analiza colegilor mei de la departamentul Politic - unul dintre oamenii-cheie care tin in viata actualul guvern. Rolul pe care il joaca acum Viorel Hrebenciuc nu este unul nou.

Liderul social democrat a apasat pe butoanele Executivului nu numai la rau - cum e acum cazul, cind singura varianta de respiro cu pierderi mici pentru social democrati si mari pentru liberali este inghetarea actualei configuratii politice -, ci si la bine - „Hrebe" a punctat de citeva ori memorabil si pe vremea guvernului Nastase; udemeristii, de pilda, ne pot spune multe in acest sens.

Din nou, impotriva lecturii „poetice" a politicii autohtone: faptul ca Viorel Hrebenciuc este adevaratul premier al Romaniei arata cam pe unde sintem. Reformulez ca sa fie si mai clar: sintem destul de departe de ceea ce sugereaza retorica placuta si optimista a acestor vremuri.