Dupa ce a promis scaderea CAS dintr-un singur pas la 1 ianuarie 2008, Guvernul s-a razgindit si vrea s-o faca progresiv. In goana dupa pensia electorala, Guvernul le mai pregateste o surpriza firmelor: contributia pentru pensii nu va mai scadea cu 2% la 1 ianuarie, asa cum a promis ministrul Finantelor, ci cu 0,5%. Potrivit unui document privind estimarile „pagubelor" facute de majorarea brusca a punctului de pensie, emis de Ministerul Economiei si Finantelor, reducerea contributiei sociale pentru pensii va fi de 0,5 puncte procentuale la 1 ianuarie.

Ca nimeni sa nu poata spune ca nu se respecta Programul de Guvernare, aceasta contributie va mai fi redusa o data cu 1,5 puncte procentuale, dar de la 1 decembrie 2008. Astfel, Guvernul nu va putea fi acuzat ca nu a redus contributia la pensii cu doua puncte in 2008. Insa reducerea de doua puncte se va simti abia in ultima luna a anului viitor, in celelalte 11 luni reducerea fiind de numai 0,5 puncte procentuale.

Guvernul anunta in aprilie ca va reduce, incepind cu 1 ianuarie 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%. Intre timp, Finantele s-au razgindit si, cel putin in ce priveste contributia la pensii, vor sa opereze reducerea in etape.

Aceasta mica pacaleala aritmetica este in fapt inca un efort al Guvernului de a scoate bani pentru majorarea punctului de pensie la inceputul anului viitor. Potrivit agentiei NewsIn, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, simbata, la Brasov, ca Executivul a hotarit sa puna contributii de asigurari sociale (pensii) chiar pe toate cistigurile realizate de persoanele fizice. Saptamina trecuta Guvernul a decis extinderea platii CAS pentru toate veniturile de natura salariala si a eliminat plafonul de plata a CAS de maximum cinci salarii medii. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta, cumulat, 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile pentru pensii sint de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate - 6,5%.

Contributiile la asigurarile sociale s-au redus in ultimii doi ani cu patru puncte procentuale si, conform Programului de Guvernare, ar trebui sa scada cu zece puncte procentuale pina in 2008. Astfel, ar trebui sa se ajunga la o contributie, insumata pentru angajat si angajator, de 39,5% din salariul brut. Anul acesta s-a facut o diminuare cu 2% a contributiilor pentru angajator. Astfel, contributiile de asigurari au scazut, numai pentru angajatori, cu 0,25% la pensii, 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si 1% la sanatate. In prezent, angajatorii platesc la buget contributii care inseamna cumulat 31,7% din fondul de salarii. Guvernul a mai redus contributiile sociale pentru angajatori, la inceputul anului 2006, tot cu 2%. Din estimarile Guvernului, reducerea contributiilor de asigurari sociale de anul viitor ar echivala cu o suma neincasata la bugetul de stat de 4-5 miliarde de lei, adica 1% din PIB.

Pentru comparatii intre ofertele de pensii private, vizitati www.cotidianul.ro/select