Statele UE vor fi obligate sa adopte masuri mai severe in incercarea de a stopa efectele incalzirii globale. Anuntul a fost facut de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care s-a declarat speriat de fenomenele meteorologice extreme din acest an, precum ploile abundente din Marea Britanie, care au provocat puternice inundatii, sau valul neobisnuit de puternic de caldura din sudul Europei.


Aceste fenomene vor avea loc din ce in ce mai frecvent in anii urmatori, ca urmare a schimbarilor de clima, motiv pentru care Europa trebuie sa se adapteze la aceste noi conditii pentru a putea reduce efectele negative, a spus Stavros Dimas. Comisarul a initiat un pachet de masuri drastice prin care sa oblige statele sa ia atitudine pentru protejarea mediului si a populatiei impotriva schimbarilor climatice. Documentul se numeste Cartea Verde si a fost deja adoptat de Comisia Europeana, cu scopul de a sensibiliza intr-o masura cat mai mare populatia si actorii economici, sociali si politici din Uniunea Europeana cu privire la dubla provocare careia omenirea trebuie sa-i faca fata in prezent: pe de o parte, reducerea cu pana la 50% fata de nivelul din 1990 a cantitatilor de emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050 si, in acelasi timp, luarea unor masuri de adaptare la schimbarile de clima actuale si viitoare, care sa permita atenuarea efectelor distructive ale incalzirii globale asupra populatiei, economiei si mediului.


STRICTETE. "Adaptarea la noile evolutii ale climei nu inlocuieste urmarirea obiectivelor in materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, ci inseamna sa fim pregatiti pentru a face fata cat mai bine provocarilor care ni se ivesc", a spus Dimas. Cartea Verde supune dezbaterii publice posibile actiuni care sa favorizeze procesul de adaptare la schimbarile de clima, care nu cruta Europa. Masurile cauta sa raspunda evolutiei conditiilor climatice - de exemplu utilizarea mai rationala a resurselor limitate de apa sau acordarea de ingrijiri adecvate persoanelor vulnerabile si celor in varsta atunci cand sufera de efectele valurilor de caldura. Prima actiune va avea loc chiar azi, la Bruxelles: o conferinta organizata de Comisia Europeana, la care vor participa actori importanti din domenii de activitate care sunt afectate si pot contribui la combaterea incalzirii de clima.


DOMENII AFECTATE. Stavros Dimas a enumerat domeniile care se afla in stransa dependenta la nivelul Uniunii Europene, ca parti componente ale pietei unice sau politicilor comune: agricultura, gospodarirea apelor, protectia biodiversitatii si pescuitul. "Apare ca logica nevoia de a include obiective de adaptare la schimbarile de clima in aceste sectoare, precum si la nivelul programelor comunitare de acordare de fonduri, cum ar fi dezvoltarea regionala, agricultura, pescuitul, chestiunile de ordin social, cercetarea si dezvoltarea rurala", a spus comisarul.