Presedintele SUA, George W Bush, si omologul rus, Vladimir Putin, au avut, ieri, la resedinta de vacanta a liderului american din statul Maine, o intrevedere caracterizata de cei doi protagonisti drept "informala", intr-un moment in care relatiile
Presedintele SUA, George W Bush, si omologul rus, Vladimir Putin, au avut, ieri, la resedinta de vacanta a liderului american din statul Maine, o intrevedere caracterizata de cei doi protagonisti drept "informala", intr-un moment in care relatiile dintre Moscova si Washington trec printr-o perioada extrem de delicata. Cauza majora a tensionarii raporturilor o constituie, in principal, intentia americanilor privind amplasarea scutului antiracheta in Cehia si Polonia. Putin este insa primul lider strain care paseste in casa de vacanta din Kennebunkport a presedintelui Bush.
Reuniunea, care are loc la propunerea liderului de la Kremlin, inainte de vizita pe care o are programata in Guatemala, se doreste a fi una "informala", dar unde vor fi abordate toate subiectele nevralgice existente care au afectat relatiile celor doua state. "Meniul" de pe masa discutiilor la acest asa-zis "summit al homarului"- delicatesa locala la Kennebunkport - s-ar putea dovedi "greu de digerat" pentru cei doi: dosarul nuclear iranian, sistemul american de aparare antiracheta, viitorul Kosovo si reformele democratice, noteaza, BBC. Nu vor fi insa evitate nici subiecte precum situatia din Irak sau respectarea drepturilor omului in Rusia. Motivul major al neintelegerilor din ultima vreme si al schimbului de replici dintre Moscova si Washington, scutul american antiracheta se afla la loc de cinste pe agenda discutiilor, informeaza agentiile de presa, reamintind ca, prin toate mijloacele posibile, Kremlinul a incercat sa semnaleze Washingtonului ca se simte amenintat de proiectul SUA din Europa de Est. Kremlinul este ferm convins ca acest proiect nu este destinat sa impiedice eventuale atacuri ale unor tari precum Iranul, reprezentand, de fapt, o amenintare la adresa securitatii Rusiei. In acest context, Putin a incercat sa il surprinda pe Bush, la summitul G8 din Germania, propunandu-i utilizarea unei baze radar din Azarbaidjan, in locul celei pe care SUA intentioneaza sa o amplaseze in Cehia. La randul lor, americanii nu au ramas insensibili la retorica presedintelui rus din ultima perioada, liderul de la Kremlin facand o comparatie intre politica externa a SUA si Al Treilea Reich, criticand dur razboiul din Irak sau, mai nou, lansand amenintarea confrom careia Rusia isi va indrepta rachetele spre Europa daca SUA isi instaleaza elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia.
Portile statiei radar din Azerbaidjan, deschise pentru presa
Cu o zi inainte de intrevederea celor doi lideri, Moscova a permis accesul presei pe teritoriul statiei-radar Qabala pe care o inchiriaza de la Azerbaidjan, transmite Reuters. Potrivit unui inalt responsabil de la Moscova, Rusia este dispusa sa renoveze aceasta statie ultrasecreta, situata doar la 20 km de frontiera cu Iranul. "In cazul unei decizii militare si politice pe aceasta tema, statia poate fi modernizata in orice moment", a anuntat generalul Aleksandr Iakusin, din cadrul cartierului general al fortelor spatiale ruse. Qabala este unul din cele mai importante radare din lume si dispune de o zona de observare de 6000 km, care permite monitorizarea Oceanului Indian, Orientului Mijlociu si a unei parti importante din Africa de Nord. Cu o inaltime de 120 m, edificiul este inconjurat de sarma ghimpata si cazemate de beton. (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.