Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a dat ieri publicitatii cateva transcrieri ale unor convorbiri inregistrate de UM 0653 Resita, la cererea DIICOT, in dosarul contrabandei cu tigari pe Clisura Dunarii.

"Potriv
Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a dat ieri publicitatii cateva transcrieri ale unor convorbiri inregistrate de UM 0653 Resita, la cererea DIICOT, in dosarul contrabandei cu tigari pe Clisura Dunarii.

"Potrivit documentelor pe care le publicam, contrabandistii, in convorbirile telefonice inregistrate de Parchet, si martorii, in declaratiile date in fata anchetatorilor, sustin ca Vasile Blaga, fost ministru de Interne de la PD, Constantin Duvac, director in Inspectoratul General al Politiei, numit in functie de Blaga, si Sorin Frunzaverde fost ministru al Apararii de la PD, i-au protejat pe contrabandisti", precizeaza GIP intr-un comunicat de presa.


DOSARUL. "La sfarsitul lunii octombrie 2006, procurorii DIICOT din Caras-Severin au trimis in judecata zece inculpati, acuzati in rechizitoriu ca au constituit in zona granitei romano-sarbe o adevarata retea de crima organizata transfrontaliera specializata in contrabanda de mare amploare cu tigari, ale carei operatiuni au fost favorizate si sustinute de functionari corupti din Vama si Politie. Contrabandistii luau fara acte tigari din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche si le vindeau in Serbia si pe piata neagra din sud-vestul Romaniei, iar sefii retelei erau Omer Radovancovici - primarul PD din comuna Pojejena, judetul Caras-Severin si George Lupu - seful unuia dintre duty-free-uri. DIICOT a trimis in judecata mai multi ofiteri din Politia de Frontiera, iar intre probele care au stat la baza acestui dosar s-au aflat interceptarile convorbirilor telefonice ale contrabandistilor realizate de SRI si declaratii ale unor martori", se arata in comunicat. GIP sustine ca din aceste documente reiese ca ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, desi in dosar exista referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii. Numele lui Vasile Blaga apare in declaratia unuia dintre martorii din dosar, care sustinea ca o parte din banii pe care ii primea de la traficanti ii trimitea fostului ministru de Interne. Si numele lui Duvac apare intr-o astfel de convorbire, unul dintre liderii contrabandistilor folosindu-se de  relatia cu el pentru a face presiuni asupra unui politist. Numele lui Sorin Frunzaverde apare de multe ori in convorbirile telefonice din care reiese ca de la el contrabandistii asteaptau protectie. GIP a solicitat Ministerului de Interne si DIICOT sa informeze opinia publica daca au realizat vreo ancheta privind aparitia numelor celor trei in acest dosar. Vasile Blaga a declarat ca toate acuzatiile lui Mugur Ciuvica sunt fortate si gratuite, iar Ministerul Public a precizat ca procurorii DIICOT nu au in lucru vreun caz referitor la o eventuala implicare a acestuia in contrabanda cu tigari de pe Clisura Dunarii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.