Micsorarea accizelor la ambarcatiunile de agrement, dupa 1 ianuarie, a dus la boomul acestei piete. Vinzarile de barci cu motor, veliere, iahturi ar putea creste in acest an, fata de 2006, cu un indice cuprins intre 30 si 50%, dupa micsorarea accizelor cu incepere de la 1 ianuarie 2007, estimeaza reprezentantii importatorilor de ambarcatiuni de agrement.

„Daca, pina anul trecut, vorbeam de accize care puteau atinge 50% din valoarea unei ambarcatiuni, o data cu aderarea Romaniei la UE vorbim de accize cuprinse intre 7 si 12% in functie de lungimea ambarcatiunilor. Estimam o crestere a vinzarilor pina la sfirsitul anului cu 30% fata de anul precedent", spun reprezentantii firmei Neptun Yachts. Oficialii firmei spun ca la consumatorul final ieftinirea este de 20-30% fata de anul trecut. Alti oficiali ai industriei sint chiar mai optimisti. „Vinzarile de ambarcatiuni au crescut cu cel putin 50%. (...) Piata nautica se afla intr-o continua dezvoltare", afirma si Raluca Ene, de la compania Euronautica. Principalele achizitii facute de romani au fost ambarcatiunile a caror lungime s-a situat in gama sase-zece metri, dotate cu motoare care ating 90-140 cai-putere. Avantajul acestora, spre deosebire de cele de dimensiuni mai mari, este ca pot fi folosite si in Delta Dunarii, la pescuit, nu numai pe mare, spune Raluca Ene. „Cumparatorii ambarcatiunilor de pina la opt metri sint in special cei pasionati de pescuit, acestea fiind recomandate pentru Delta Dunarii", spune Tanta Serius, de la firma Neptun Yachts. Firma a livrat pe piata romaneasca inclusiv iahturi cu o lungime de 17 metri.

„In ordine, preferintele se orienteaza spre barcile cu motor, urmate la distanta mare de cele cu pinze, iar pe ultimul loc se situeaza iahturile (de dimensiuni mai mari decit barcile, acoperite si care au si cabina - n.red.)", spune Raluca Ene.

Piata abundenta in oferte nu este insotita si de un segment matur al consumatorilor, spun reprezentantii industriei. Patura celor care stiu sa-si aleaga ambarcatiunea potrivita, in functie de cerintele lor, de abia apare. „Piata romaneasca este in plina formare si educare, este o piata care nu are nici un fel de cultura nautica. La noi sint foarte putin clienti care stiu ce vor, care stiu sa aleaga o ambarcatiune, care stiu de ce anume au nevoie", spune Bogdan Caloianu, reprezentant al importatorului UNICOMP. Oricum, incepe sa se dezvolte categoria celor care isi cumpara ambarcatiuni de agrement nu atit pentru a stirni invidia cunoscutilor, comportament uzual in urma cu citiva ani, cit pentru „stilul de viata care este iahtingul", spune Tanta Serius, de la firma Neptun Yachts. Multi pasionati prefera sa isi achizitioneze o ambarcatiune.

Pretul unui iaht cu o lungime de noua metri, care are dormitor, salon, toaleta, cabina dus, cu o capacitate de sapte persoane si motoare de 260 de cai-putere, poate ajunge la 128.000 de euro, cu taxe incluse. La cerere, ambarcatiunile pot oferi aer conditionat, sisteme audio-tv, jacuzzi, piscine - daca ambarcatiunea are peste 30 de metri, caz in care pretul acesteia depaseste un milion de euro.

Despre piata ambarcatiunilor de agrement din Romania, pe www.cotidianul.ro/select