Baschetbalistul Vlad Moldoveanu va debuta la echipa Colegiului „George Mason", dar are ca obiectiv imediat sa se ingrase 10-15 kilograme.

La doar 19 ani, Vlad Moldoveanu se anunta cea mai mare speranta a baschetului romanesc. Plecat cu bursa in clasa a IX-a la St. John’s College Washington, fiul presedintelui federatiei romane de specialitate, Carmen Tocala, va juca din acest sezon pentru Colegiul „George Mason".

De ce ai optat pentru George Mason University?

In primul rind, pentru ca a fost mai aproape de casa in care locuiesc in State. Vreau sa le dau sansa prietenilor mei de-acolo sa vina la meciuri sa ma incurajeze. In plus, m-am simtit confortabil cu baietii si antrenorii de acolo. Din martie, dupa ce am terminat sezonul si pina m-am intors in tara, m-am antrenat la colegiu de trei-patru ori pe saptamina, astfel ca am avut ocazia sa-mi cunosc viitorii colegi.

Anul trecut ai jucat finala campionatelor liceelor in SUA. Care e obiectivul pentru noul sezon?

Este primul an la colegiu, asa ca nu mi-am stabilit un obiectiv in planul performantei. Deocamdata, principala mea preocupare este sa iau in greutate 10-15 kilograme. Am in jur de 92 de kilograme si vreau sa ajung pina in noiembrie la 105, maximum 110. Aceasta ar fi o greutate optima pentru inaltimea mea, 2,10 metri.

Cu doi ani in urma ai evoluat pentru Utah Jazz in camp-ul de la Treviso. Ai mai tinut legatura cu conducerea echipei din NBA?

Nu am tinut legatura intrucit nu aveam voie. Aici este o diferenta foarte mare intre amatori si profesionisti. Nu vor ca noi sa avem contact cu agentii sau cu profesionistii. Odata plecat la profesionism, nu te mai poti intoarce la meciurile de colegiu.

Visul oricarui jucator de baschet este sa ajunga in NBA. Care crezi ca este drumul tau pina acolo?

Nu vad decit doua variante. Prima, sa joc doi-trei ani la colegiu, iar de-aici sa ajung in NBA. A doua varianta este sa ma intorc sa joc in Europa si apoi sa fac saltul spre NBA. Totul insa depinde de mine, de cum joc. Sint insa foarte increzator.

La ce echipa din NBA ti-ar placea sa joci?

Mi-as dori sa joc la Dallas, pentru ca acolo evolueaza idolul meu Dirk Nowitzky. Nu am o echipa preferata, dar mi-ar placea ca intr-o zi sa joc in aceeasi formatie cu Nowitzky.

Romanul Ionut Dragusin are sanse de a fi draftat in NBA…

Am aflat si nu pot decit sa ma bucur. Am fost coleg cu Ionut la CSS 4 si este un pivot extrem de bun. Sper sa reuseasca sa ajunga in NBA, pentru ca acest lucru nu ar putea fi decit benefic baschetului romanesc.

Tu cind crezi ca vei fi selectionat pentru draftul NBA?

Imi doresc acest lucru cam peste trei ani, iar daca voi avea un sezon bun, cred ca voi reusi. Sint orgolios si vreau sa intru in NBA in prima runda a draftului. Altfel, prefer sa vin sa joc pentru o echipa din Europa si sa fac saltul de-aici.

Mai sint jucatori romani la colegiile din SUA? Pastrati legatura?

In zona mea mai sint citiva: Mihai Petcu a semnat cu campioana ligii a doua, Andi Condurache joaca si el in liga a treia, mai este Marius Pop. Tinem legatura, ne intilnim in oras, la un suc, cu Ghita Muresan. Ghita este un om extraordinar, ne ajuta, ne sfatuieste. Mi-a promis ca anul acesta, pentru ca joc la colegiu, va veni la un meci sa ma vada.

Ionut Dragusin, eligibil pentru NBA Dupa ce anul trecut a jucat in Spania, pentru Bruesa, baschetbalistul roman Ionut Dragusin este eligibil pentru draftul NBA. Pivotul roman de 2,21 metri se afla de citeva zile in Statele Unite si se pregateste la Houston cu John Lucas, tehnician cu experienta in NBA, fost antrenor principal la Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs sau Philadelphia 76ers si secund la Denver Nuggets. ,,Ionut este un jucator de mare perspectiva pentru echipa nationala. Cred ca are mari sanse de a juca in NBA. Atuurile lui sint inaltimea, dar si faptul ca stapineste tehnica jocului sub panou’’, a declarat presedintele Federatiei Romane de Baschet, Carmen Tocala. In Romania, Ionut Dragusin a inceput baschetul la CSS 4, dar a mai jucat pentru Soced sau Dinamo Bucuresti.