Presedintele Senatului le-a ascuns parlamentarilor articolul prin care i se acorda pesedistului Alexandru Sassu puteri sporite in fruntea TVR

Hotarirea adoptata, joi, de Parlament pentru numirea lui Alexandru Sassu in fruntea televiziunii publice a fost o mare cacealma. O cacealma pusa la cale de insusi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Pentru ca numirea ca director general interimar al TVR nu ii asigura lui Sassu suficiente pirghii de control asupra institutiei, pesedistii au reusit sa strecoare in hotarirea Parlamentului o prevedere prin care colegul lor este declarat si presedinte interimar al Consiliului de Administratie. Legea SRTV precizeaza foarte clar ca Parlamentul nu poate numi decit un director general interimar, nu si pe presedintele CA. "Formularea prin care i se atribuie lui Sassu si asigurarea interimatului CA este abuziva pentru ca nu este nimic prevazut in lege pentru aceasta situatie", ne-a declarat Alexandru Lazescu, fost membru in CA al TVR pina acum o luna de zile.

Pentru a putea strecura acest paragraf, Nicolae Vacaroiu si-a pus la bataie intreaga experienta in materie de smecherii parlamentare. Lucrurile au decurs in felul urmator. Mai intii a venit la microfon si a anuntat ca, din cauza prezentei scazute din sala, este indicat sa se aleaga varianta numirii lui Sassu ca interimar in fruntea TVR. Liberala Norica Nicolai, care conducea sedinta comuna in calitate de vicepresedinte al Senatului, a cerut acordul liderilor de grup pentru a supune la vot hotarirea in varianta propusa de Vacaroiu.

Toti au fost de acord, inclusiv PD, care prin intermediul lui Cristian Radulescu face o precizare extrem de impoartanta. Liderul deputatilor democrati precizeaza ca PD este de acord doar cu desemnarea lui Sassu ca director general. Radulescu accentueaza: "Nu presedinte, ci director general, conform legii".

(vezi inregistrarea de pe site-ul Camerei Deputatilor: de la minutul 21:38)

Norica Nicolai cere atunci o pauza de cinci minute pentru redactarea hotaririi. Este momentul in care iese din nou la rampa Vacaroiu. Avea hotarirea deja in mana. Marturie sta inregistrarea sedintei, care este postata pe siteul Camerei Deputatilor. Liderul PSD incepe sa explice ca daca se ia pauza vor disparea din sala alti parlamentari, ca hotarirea este foarte simpla si incepe sa citeasca. "Articolul unu va fi: domnul Alexandru Sassu se numeste in functia de director general interimar (face o pauza si ridica degetul aratator), ca sa punem director general, ta-na-na..., incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei hotariri pina la numirea presedintelui Consiliului (iar pauza, iar ridica degetul aratator, dar schimba interjectia), ni-ni-nam..., dar nu mai tirziu de 1 octombrie. Si am redactat tot". Citeste in acelasi stil si articolul doi, apoi concluzioneaza: "Deci, este conform legii si rugamintea este sa le supunem la vot". S-a votat rapid. Era ultima zi inaintea vacantei parlamentare.

(vezi inregistrarea de pe site-ul Camerei Deputatilor: de la minutul 24:00)

In spatele "na-na-na-urilor" lui Vacaroiu se ascund fix prevederile care il fac pe secretarul executiv al PSD stapan absolut peste televiziunea publica. Iata integral articolul adoptat de parlamentari fara sa stie ce voteaza: "Domnul Alexandru Sassu se numeste in functia de director general interimar al Societatii romane de Televiziune, urminde a asigura si interimatul conducerii Consiliului de Administratie, incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei hotariri pina la numirea presedintelui Consiliului de administratie al Societatii romane de Televiziune, care este si director general al societatii, dar nu mai tirziu de 1 octombrie". Hotarirea este semnata de Norica Nicolai si Bogdan Olteanu. Vineri dimineata, senatoarea PNL nici macar nu stia ca a semnat pentru ca Sassu sa fie si presedinte interimar al CA al SRTV. "Noi doar am semnat documentul, eu in calitate de presedinte de sedinta, iar Bogdan Olteanu in calitate de presedinte de Camera, si nu mi s-a parut nimic nelegal in el", ne-a declarat Norica Nicolai, care ii intinde, totodata, o mana de ajutor si lui Vacaroiu: "Esenta a fost enuntata de catre domnul Vacaroiu, si nu mai erau oameni in sala... Cui sa fie citita?". Este drept, si Vacaroiu a dovedit clementa atunci ca s-a judecat cazul nepoatei Noricai Nicolai, prinsa cu ceva timp in urma cind vota in locul unor parlamentari.

Ulterior, dupa ce a vazut pe ce si-a pus semnatura, Norica Nicolai a intors-o: "Legea TVR este foarte proasta si nu prevede nimic pentru situatia existenta acum in institutie. De asemenea, legea nu face vreo distinctie clara in aceasta situatie intre functia de director-general si presedintele CA. Parlamentul l-a numit pe dl Sassu doar director general interimar. Atit. Faptul ca asigura interimatul conducerii CA nu este echivalent cu functia de presedinte interimar al CA, care nu exista in lege. Pe linie de CA dl Sassu va avea doar atributia de a-l convoca, iar cine va prezida sedintele se decide prin vot de catre membri prezenti. Atit si nimic mai mult. Din acest motiv am considerat acum (ieri la orele 12.00 – n.a.) ca nu se impune sa trimitem o rectificare a textului la Monitorul Oficial".

Fostul sef al TVR, Tudor Giurgiu, este insa de alta parere, chiar daca semnaleaza si el precaritatea legii. "Legea spune doar un singur lucru pentru cazul de fata: sedinta CA este prezidata ori de decanul de virsta, ori de cel desemnat prin vot de catre colegi sa o conduca. Asa ar fi normal sa se intimple. Nu pot sti cum va proceda dl Sassu, din moment ce va avea o hartie de la Parlament cu o exprimare concreta. Problema mare este alta. CA trebuie sa ia decizii. Legea nu prevede cine le pune in aplicare in situatia in care nu exista un presedinte validat de Parlament. Personal cred ca timp de trei luni CA nu va face decit acte de administrare".

Probleme asemanatoare si la CNA Attila Gasparik, vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca va semna in continuare documentele Consiliului pina in toamna, cind se va alege un nou presedinte. Gasparik a mai spus ca aceasta decizie a fost luata prin consultarea membrilor CNA, care au fost de acord cu propunerea ca vicepresedintele sa semneze, pina la numirea unui presedinte, documentele Consiliului. Rasvan Popescu, desemnat joi ca presedinte interimar al Consiliului, a confirmat faptul ca Attila Gasparik va continua sa semneze documentele CNA. Legat de cine anume va conduce sedintele, Popescu a spus ca acest lucru se va stabili la o prima intilnire cu membrii Consiliului, "luni sau marti", si a precizat ca formula in care se vor derula sedintele va fi una "colegiala". C.T. Popescu se astepta la proteste in TVR Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca i se pare "cel putin ciudata" lipsa de reactie a ziaristilor din TVR la numirea, de catre Parlament, a lui Alexandru Sassu in functia de director general interimar al institutiei publice. Referindu-se la numirile de joi ale plenului celor doua Camere - Alexandru Sassu, interimar la sefia TVR si Rasvan Popescu, director interimar la CNA -, C.T. Popescu a declarat ca "atitudinea Parlamentului denota «respectul» fata de ideea de presa si libertate de expresie pe care il are clasa politica".

"Si pina acum s-au incercat controlul politic si manipularea in scopuri politice a radioului si televiziunii publice, dar de data aceasta au lasat deoparte orice aparente, transformind institutii publice in obiecte de tirguiala politica pe fata", a mai declarat presedintele CRP si directorul cotidianului Gindul.