La negocierile UNESCO din Noua Zeelanda, dosarul Sibiului a fost aminat pentru 2009.

Raportul intocmit de organismul consultativ ICOMOS - Consiliul International al Monumentelor si Siturilor, care recomanda neinscrierea Sibiului pe l
La negocierile UNESCO din Noua Zeelanda, dosarul Sibiului a fost aminat pentru 2009.

Raportul intocmit de organismul consultativ ICOMOS - Consiliul International al Monumentelor si Siturilor, care recomanda neinscrierea Sibiului pe lista Patrimoniului Mondial, nu a fost adoptat.

Dupa un lobby intens pe linga cele 21 de tari care compun Comitetul Patrimoniului Mondial, delegatia romana, condusa de secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a reusit sa contracareze pozitia extrem de dura a ICOMOS. Decizia favorabila este bine venita, avind in vedere ca un sit, odata respins de Comitet, nu mai poate fi niciodata reconsiderat.

Ca urmare a sansei acordate, oficialii romani vor reface dosarul despre Sibiu si il vor depune pentru evaluare in ianuarie 2008. Astfel, la reuniunea din 2009, Comitetul va pune din nou in discutie inscrierea Sibiului in patrimoniul UNESCO.

Ideea introducerii Sibiului pe lista siturilor cu valoare exceptionala a fost lansata in 2005, iar procedurile de evaluare ale UNESCO au inceput in februarie 2006. De atunci, mai multi delegati ICOMOS au vizitat Sibiul, constatind, inca de la inceputul expertizei, ca dosarul are sanse slabe de reusita. Sibiul avea de pierdut pentru ca sint deja prea multe situri medievale europene pe lista patrimoniului, iar UNESCO si-a propus sa echilibreze lista, incluzind mai degraba situri din Africa, Asia sau Oceania.

In prezent, pe lista patrimoniului se afla 830 de obiective, dintre care sapte sint din Romania: Rezervatia Biosfera Delta Dunarii, ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania, Manastirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, cetatile dacice de la Orastie, bisericile maramuresene din lemn si centrul istoric al orasului Sighisoara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.