Persoanele care nu sint inscrise la un medic de familie si cele care nu sint asigurate se pot prezenta la orice medic de familie pentru a-si face analizele in cadrul programului de evaluare a sanatatii populatiei, care, teoretic, incepe de la 1 iulie.

Medicii de familie sint agitati in apropierea demararii programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, la 1 iulie, deoarece nu stiu inca ce sarcini au, nu stiu cum se va desfasura programul si pentru ca vor fi aglomerari la cabinete, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Eugen Nicolaescu, ministrul MSP, sustine ca derularea efectiva a programului va incepe o data cu prezentarea primilor pacienti la medicii de familie sau dupa efectuarea primelor programari de catre cei din urma. "Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si cu doua taloane nominale. Pe un talon scrie «medic», si cu acesta cetateanul se va prezenta la consultatie, in luna in care este nascut. Pe al doilea talon scrie «laborator de analize», si cu el cetateanul se va prezenta la medicul de familie pentru a i se recolta analizele", explica Eugen Nicolaescu.

Cei care sint nascuti in luna iulie vor primi scrisorile in etape, in cursul lunii iulie, conform contractului incheiat de Casa Nationala de Asigurari cu Posta Romana. Si cei nascuti in luna august vor primi scrisorile in a treia decada a lunii iulie.

Persoanele care nu au medic de familie, precum si cele neasigurate, pot apela la orice medic de familie, acesta avind obligatia sa le consulte, potrivit normelor de aplicare a programului de evaluare a sanatatii romanilor.

Nu vor face acest control persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, bolnavii cronici cunoscuti si dispensarizati de catre medicul de familie, care, in ultimele 90 de zile, au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, si copiii de la zero la trei ani.

Nicolaescu a adaugat ca, pina la sfirsitul saptaminii urmatoare, pe site-ul ministerului va fi postata aplicatia informatica intermediara care va permite medicilor de familie sa colecteze si sa prelucreze datele medicale ale fiecarui pacient. In urma prelucrarii datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boala sau mai multe. Programul informatic va putea fi descarcat de pe site-ul Ministerului Sanatatii doar de medicii de familie, pe baza codului numeric personal.

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finantat integral de MSP. S-a estimat ca suma necesara derularii acestui program este de circa 300 de milioane de euro.