"Suntem preocupati in mod serios de hotararea Iranului de a obtine rachete cu raza de actiune tot mai lunga. Ultimele teste despre care am aflat demonstreaza ca rachetele iraniene ar putea lovi deja state precum Turcia, Grecia, Bulgaria si Romania",
"Suntem preocupati in mod serios de hotararea Iranului de a obtine rachete cu raza de actiune tot mai lunga. Ultimele teste despre care am aflat demonstreaza ca rachetele iraniene ar putea lovi deja state precum Turcia, Grecia, Bulgaria si Romania", a afirmat Peter Flory, secretar general adjunct al departamentului de Investitii din cadrul NATO, in timpul unei dezbateri a Parlamentului European pe tema necesitatii scutului american antiracheta. Dezbaterea nu a fost lipsita de replici virulente din partea participantilor la discutii, experti militari si eurodeputati, care s-au pronuntat pro sau anti scut. De asemenea, Polonia si Cehia, state care urmeaza sa gazduiasca elementele sistemului antiracheta, au fost criticate pentru ca nu si-au consultat partenerii europeni din UE si NATO inainte de a demara negocierile bilaterale cu SUA. Dezbaterea s-a inflamat si in cursul discutiilor privind natura amenintarilor balistice si nucleare iraniene pe care o delegatie din cadrul Agentiei americane de Aparare Antiracheta a incercat sa o demonstreze cu ajutorul unor grafice si harti. Nici Rusia nu rateaza nici o ocazie pentru a critica proiectul americanilor. In timpul intalnirii ministrilor Apararii din Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai, ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a reluat acuzele la adresa SUA, apreciind ca "stationarea elementelor americane antiracheta in Europa nu numai ca incalca echilibrul strategic si militar, dar ameninta si cooperarea din domeniul securitatii dintre Rusia", pe de o parte, si UE si NATO pe de alta parte. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.