Un raport CIA din 1970 avertiza ca stabilitatea in perioada post-Tito este putin probabila, iar Kosovo este principala problema.

Cauza instabilitatii consta in discrepantele mari dintre nivelul de dezvoltare a republicilor iugoslave si
Un raport CIA din 1970 avertiza ca stabilitatea in perioada post-Tito este putin probabila, iar Kosovo este principala problema.

Cauza instabilitatii consta in discrepantele mari dintre nivelul de dezvoltare a republicilor iugoslave si in diferentele culturale. "Kosovo este cea mai saraca regiune din Iugoslavia si, cu o cota de albanezi de 67%, este cea mai sensibila la agitatiile din exterior, o povara pe care Serbia nu o poate duce singura", noteaza raportul. "Cu 5% din totalul populatiei, Kosovo, cea mai inapoiata regiune din Iugoslavia, aduce doar 2% din produsul industrial si social al Iugoslaviei si are un venit pe cap de locuitor de trei ori mai mic decit media iugoslava", astfel caracterizeaza un raport secret al CIA, din 1970, situatia din Kosovo.

La polul opus se afla Slovenia, "cea mai omogena dintre republici (98% dintre locuitori sint sloveni), cea mai "occidentala" (datorita celor 1000 de ani de stapinire germana) si cea mai bogata, aducind 19% din PIB-ul iugoslav si avind un venit pe cap de locuitor de doua ori mai mare decit media federala". Aceasta in conditiile in care Slovenia numara doar 9% din totalul populatiei Iugoslaviei.

"Fortele centrifuge prind putere in Iugoslavia, iar perspectiva stabilitatii dupa moartea lui Tito nu este una clara, cel putin pentru o perioada", concluzioneaza raportul secret.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.