O monstruozitate care mergea poporului la inima in '90, dar care in 2007 suna ca dracu'. Pe platforma politica de guvernare pe care a fost instalata Alianta in 2004 se cerne linistit praful si pulberea. 16% pare deja istorie, o victorie de palmares.
De vina sunt pensionarii, ca exista, zic Tariceanu si Geoana. Fortat sa guverneze pana la sfarsitul mandatului, guvernul PNL a facut cea mai dezastruoasa concesie, si cui?, renuntarea la programul liberal. Altfel cum se poate numi aceasta modificare a legii pensiilor, fara nici o sustinere financiara? Pentru ce? De dragul solidaritatii sociale, doar nu pentru micile avantaje pe care le aduce un biet portofoliu plin. Capitalismul salbatic a inceput sa-i puta pana si lui Videanu.
Pensiile trebuie majorate cu orice pret. Chiar cu riscul de a bulversa bugetul. Chiar prin masuri artizanale, ciupim de unde gasim, impozitam impozitele, dam planurile de afaceri peste cap in plin an bugetar, innebunim contabilii, nu ca n-ar merita, orice masura pompieristica este benefica pacii sociale. Eficienta economica nu este o solutie, dau alegerile, baaa!
Paradoxal, aici s-au ciocnit doua minti complementare, portdrapelul dreptei si faclia stangii. PSD a cerut PNL, contra sustinerii in Parlament, sa adopte varianta sa pentru noua lege a pensiilor. Geoana va reclama aceasta victorie din umbra in fata electoratului si-l va lasa pe Tariceanu sa plateasca oalele sparte. Tariceanu va reclama la randul sau ca si liberalul e om. Si ca, atunci cand poporul o cere, poate renunta chiar si la alegatori.
Mi-e frica ca nici unul din ei nu va beneficia de procente, la viitoarele alegeri, altii vor sterpeli cireasa de pe tort, ii aud deja pe Hrebenciuc chicotind fara perdea si pe Basescu tinandu-i isonul din buric. Altfel o premiera, primul guvern liberal care canta Internationala, si fara sa sune fals.
Evident, pensionarii au fost si sunt cel mai vulnerabil segment social. In Romania. Dar, in comparatie cu masurile fara suport ale guvernului, varianta lui Voiculescu, cheta pentru batrani, pare o masura de bun simt. Macar Voiculescu arata si de la cine ia, de la bogatii care fura pentru saracii care nu mai pot. Sa moara Iancu Jianu de necaz.
Cu exceptia celor care au trecut in rezerva inainte de '89, pensionarii care acum nu mai au nici o solutie decat mila statului, aveau acum 17 ani posibilitatea sa contribuie la un fond de pensii privat. Sau sa concureze pentru un post intr-o firma privata. Dar statul, social-democrat in trei mandate din cinci, nu a avut nici un interes sa renunte la pusculita doldora a asigurarilor sociale. Cu ce mai plateau ei minerii sa vina la Bucuresti, cu ce bani mai cumparau ei mici la referendum, de unde bani de subventii pentru siderurgisti si restul somerilor mascati? Practic, toate guvernarile nu au facut altceva decat sa prelungeasca agonia.
Au creat o generatie de muritori de foame, din ratiuni politice. Au stiut ce fac si pentru ce fac. Toata echitatea sociala pe care au propovaduit-o la mitinguri, cu tricolorul de gat, a fost praf in ochi pentru voturi. Si din voturi se fac averi. Acolo au fost prapaditi banii pentru pensii. Romanul a preferat si el fericit sa aiba un loc de munca. Prost platit, dar sigur. Din leafa aceasta mizerabila, au ajuns la bugetul asigurarilor sociale firmituri pe masura. Daca acum 17 ani, era ceva mai tanar, mai fura un surub, un kil de var, mai facea un ciubuc in timpul serviciului cu materiale sterpelite din intreprinderea nimanui, acum chiar nu mai are nici o solutie. Este batran, bolnav si nu intelege de ce toate acestea i se intampla lui.