Adoptarea Legii pensiilor propusa de PSD are efecte incalculabile in stabilitatea economica a tarii. Aceasta este concluzia specialistilor dupa ce Parlamentul a votat la mijlocul saptamanii legea prin care punctul de pensie creste cu 37,5% de la 1
Adoptarea Legii pensiilor propusa de PSD are efecte incalculabile in stabilitatea economica a tarii. Aceasta este concluzia specialistilor dupa ce Parlamentul a votat la mijlocul saptamanii legea prin care punctul de pensie creste cu 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si cu 45% de la 1 ianurie 2009. Documentul adoptat de Parlament este efectul negocierii dintre PSD si PNL. Social-democratii au prins "din zbor" protestul pensionarilor si l-au transformat intr-o arma politica in incercarea de a castiga imagine, dar si voturile pensionarilor.
Liderii PSD au amenintat Executivul cu motiunea de cenzura daca nu maresc pensiile, situatie in care premierul Tariceanu a cedat la targuiala politica cu Viorel Hrebenciuc. Ulterior, PNL a dorit sa-si insuseasca paternitatea initiativei legislative de majorare a punctului de pensie, dar fara succes. Cele doua partide au sesizat corect importanta bazinului electoral reprezentat de pensionari si au incercat cu disperare adjudecarea lui. Mai mult, la votul din Parlament toate partidele au sustinut proiectul de lege. Ulterior alesii natiunii si-au nuantat opiniile, palierul acestora intinzandu-se de la entuziasmul naiv pana la defetism. In fond, actiunea PSD ramane una pur electorala intr-un an premergator alegerilor parlamentare. Este evident ca Bugetul va fi aruncat in aer pentru ca in anul urmator politicienii vor fi nevoiti sa mai umble inca o data la cutia pomenilor electorale. (Mihai TOADER)
Incantare si infiorare
Ziua foto "Ca pensionar, sunt incantat, dar ca economist sunt infiorat", a declarat Ilie Serbanescu (foto), analist economic. "De mult nu s-a mai adoptat o masura atat de imprundenta, aproape de limita inconstientei", a spus Serbanescu, care a precizat ca decizia de majorare a pensiilor nu a luat in calcul impactul asupra economiei.
"La sistemul de pensii nu exista solutii. Intotdeauna atunci cand exista mai multi beneficiari decat contributori, pensiile vor fi mai mici", a spus Ilie Serbanescu. "Daca statul vrea sa dea bani de la el, nu din sistemul de pensii, atunci vom inregistra un impas grav. Lucrurile sunt obiective, asa ca, in aceste conditii, fie se iau bani din alta parte, fie se destructureaza economia", a precizat Serbanescu. El a spus ca vor putea fi afectate investitiile in autostrazi sau vor fi dirijati banii din fondul de sanatate catre pensii. "De altfel, s-a mai intamplat ca banii de la sanatate sa ajunga la pensii", a adaugat Serbanescu. Analistul economic nu vede viata lunga acestei masuri. "Prima etapa de crestere a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008, se va realiza. Numai ca cea de a doua, nu va mai fi. Aici, PNL a procedat smechereste. Stie ca nu va mai fi la guvernare, asa ca a facut totul in doi pasi. Primul se va face, si majorarea din 2008 se va realiza pentru ca are nevoie de votanti. Totul este ca acestia sa-si aduca aminte la alegeri de masurile luate in favoarea lor", a spus Sebanescu. "Pe de alta parte, marele pacalit este PSD, pentru ca nu exista solutie de guvernare fara acest partid. Asa ca va trebui sa preia acesta aiureala si sa asigure fondurile pentru plata pensiilor", a completat Ilie Serbanescu. (L.M.)
Romania pensionara
La ora actuala, Romania are 4,715 milioane de salariati (n.r. - in luna aprilie, conform Institutului National de Statistica) si 5,585 milioane de pensionari. Din acesti, 944.600 sunt pensionari agricultori. Salariul mediu brut lunar a fost, in aprilie, de 1387 de lei, iar pensia medie de 365 de lei. Pensionarii din agricultura au avut, in aprilie 2007, o pensie medie de 140 de lei. Potrivit ultimelor decizii ale Parlamentului, punctul de pensie a celor din sistemul asigurarilor sociale de stat va creste la 37,5% din valoarea salariului mediu brut, de la 1 ianuarie 2008, si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Pensiile agricultorilor se vor majora cu 50% de la 1 septembrie 2007. De remarcat, pensiile agricultorilor se asigura de la bugetul de stat, iar celelalte din fondul de pensii. (L.M.)
Oamenii de afaceri sunt sceptici
Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), este sceptic in ceea ce priveste posibilitatea Guvernului de a asigura resursele financiare pentru cresterea pensiilor.
Foto: Mediafax "Cel putin din sursele mentionate de reprezentantii Guvernului nu pot creste pensiile in masura votata de Parlament. Aceste surse nu pot asigura nici macar o sutime din fondul necesar majorarii pensiilor", a declarat Florin Pogonaru. El a spus ca "nu vede ca in perioada urmatoare angajatorii sa fie afectati dramatic de de aceasta decizie", mai ales in ceea ce priveste impozitarea tuturor veniturilor asimilate salariilor. "Reactia imediata a deciziei de impozitare a tuturor veniturilor, cu directie spre salariile mari, este ca acestea nu vor mai fi transparente. Cota unica a avut efectele sale benefice. S-au inregistrat colectari la buget ce ne-au luat si pe noi prin surprindere, in mod placut. Nici un angajator nu mai avea interesul de a apela la diferite artificii pentru a plati salarii mai mari. Acum se rupe aceasta politica de transparentizare a veniturilor salariale", a precizat Pogonaru. El a dat vina pe "jocul politic", care a determinat o astfel de decizie la nivel parlamentar. "Cei afectati de aceasta masura vor gasi solutii pentru a scadea cat mai mult nivelul taxelor si impozitelor datorate statului. In schimb, va avea de suferit colectarea. Si toate acestea s-au intamplat cand discutam cu Guvernul reducerea CAS, ca acum sa ajungem la cresterea acesteia", a completat Florin Pogonaru. De altfel, intr-un comunicat de presa, AOAR "apreciaza ca o astfel de masura de impozitare suplimentara a salariilor este una voluntarista, populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung", in contextul in care "intelege necesitatea cresterii pensiilor".(L.M.)
Rating de tara mai prost
Intentia autoritatilor romane de a majora cu aproape 100% pensiile de stat, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului, si ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor, a aratat Agentia Fitch Ratings, citata de Reuters. "Daca aceasta masura va fi implementata integral in 2008, fara reducerea altor cheltuieli sau majorarea de impozite, pentru echilibrare, va exista un stimul puternic pentru o economie care se confrunta deja cu riscul de supraincalzire. Aceasta ar reprezenta o evolutie negativa pentru perspectiva ratingului", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, Andrew Colquhoun, analist la Fich. Agentia de rating mentine calificativul "BBB", cu perspectiva stabila, dar monitorizeaza in continuare situatia economica, a precizat Colquhoun. "Majorarea pensiilor va influenta inflatia, cresterea economica si deficitul de cont curent, ceea ce nu este o evolutie favorabila, dar trebuie sa asteptam, pentru a analiza amploarea impactului", a adaugat analistul. (L.M.)
FMI e ingrijorat
Fondul Monetar International (FMI) a criticat, ieri, Romania cu privire la intentia autoritatilor de a majora semnificativ pensiile de stat, proiect care ar putea alimenta presiunile inflationiste si ar putea determina un nou avans al deficitului de cont curent, transmite Reuters. "Cu toate ca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile cu caracter fiscal trebuie sa reflecte limitarea bugetului si nu trebuie luate independent de evolutia mediului macroeconomic", a declarat, intr-un document scris, reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola. Oficialul FMI a precizat ca vor fi necesare surse suplimentare de finantare pentru acoperirea majorarilor pensiilor de stat si reducerii contributiilor sociale, ceea ce va contribui la majorarea semnificativa a dezechilibrelor economice. "Prognozam deja un deficit de cont curent de circa 13% din PIB in anul 2007", a spus Fernandez-Ansola. In cazul in care nu vor fi implementate masuri de diminuare a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor statului, deciziile de majorare a pensiilor si de diminuare a contributiilor la asigurarile sociale ar putea conduce la o extindere semnificativa a deficitului de cont curent in anul 2008, a precizat oficialul FMI. (L.M.)
Caritas de stat
Transformarea chestiunii pensiilor in moneda de schimb in negocierile intre partide ameninta sa ruineze definitiv nu doar sistemul de asigurari sociale ca atare, dar chiar fragila relansare economica la care asistam de cativa ani incoace, se arata intr-un studiu al Societatii Academice Romane, elaborat ca raspuns la initiativa PSD de a majora pensiile cu 50%. In noul context politic aparut dupa referendumul pentru demiterea presedintelui, se pare ca social-democratii au ales sa foloseasca solicitarea, evident imposibil de satisfacut, ca instrument de santaj la adresa actualului Guvern slab, lipsit de o majoritate parlamentara. SAR considera ca propunerea este una fantezista, actualul sistem de pensii fiind asemanator cu un joc piramidal (tip Caritas) administrat de stat, care merge bine atata timp cat contributorii sunt mai numerosi decat cei care retrag bani. Din momentul in care raportul se inverseaza, incep sa apara probleme. Intregul sistem se bazeaza doar pe responsabilitatea politica a celor care decid criteriile de intrare pe lista de pensii, se arata in raportul SAR. (L.M.)
Calculele Ministerului Finantelor
Efortul bugetar este apreciat la 14,3 miliarde de RON. Angajatii lui Vosganian au identificat trei masuri de asigurare a resurselor
Varujan Vosganian, ministrul de Finante (Ioana Carlig - Ziua foto) Ministerul Economiei si Finantelor a calculat un efort bugetar de 14,3 miliarde de lei, suma fiind necesara pentru asigurarea cresterii valorii punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut pe economie. Ministerul Finantelor a identificat trei masuri de asigurare partiala a acestor resurse, dupa cum precizeaza un comunicat al ministerului.
Prima masura se refera la egalizarea bazei de impunere a contibutiilor angajatilor pentru toate tipurile de bugete (somaj, pensii) similar cu cea de la sanatate, respectiv plata contributiilor angajatilor (9,5% pentru pensie si 0,5% pentru somaj) pentru toate tipurile de venituri salariale (stimulente, venituri din profitul net etc.). A doua sursa se refera la anularea plafonului de 5 salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor angajatorilor la bugetul de pensii. Se adauga cresterea gradului de colectare a arieratelor si cresterea salariilor cu peste 10%, precum si a numarului salariatilor cu circa 2% in anul 2008 fata de 2007. Toate aceste masuri duc la colectarea unei sume de aproximativ 6,238 miliarde de lei. La aceasta se adauga o subventie de 1,537 miliarde de lei din bugetul de stat, precizeaza comunicatul. In aceste conditii, valoarea punctului de pensie ar putea creste la 568 lei, ceea ce reprezinta 37,5% din salariul mediu brut. "Concluzionand, fata de 2007, valoarea punctului creste de la 396,2 lei la 568 lei, ceea ce reprezinta un plus de 43,36 %", se specifica in document. Efortul bugetar pentru anul 2008 este evaluat la 7,775 miliarde de lei, pana la 14,3 miliarde de lei reprezentand banii pentru 2009. (Luminita MOROIANU)
Valentin Iliescu, PD, membru in comisia pentru munca a Camerei Deputatilor
"O masura irealizabila"
"Cred in necesitatea cresterii pensiilor insa nu mi s-au parut suficient de convingatoare resursele financiare invocate de ministrul de Finante si de ministrul Muncii in cadrul Comisiei de munca de la Camera Deputatilor. Este o utopie, precum masurile luate de Guvernul Nastase in decembrie 2004: transferul unei jumatati de pensie a sotului decedat catre sotul supravietuitor sau convertirea in alimente a valorii tichetelor CFR neutilizate. Acestea nu s-au aplicat niciodata. In plus, vor aparea tot felul de efecte perverse. Va creste gradul de fiscalizare pentru cei cu salarii mari: 18-20.000 de salariati vor suporta cresterea pensiilor a sase milioane de oameni. In plus, angajatorii vor recurge la tot felul de masuri pentru a ascunde sume care tocmai iesisera la suprafata. Este o masura luata de PSD si PNL sub presiune electorala. Nu au analize si nu fac evaluari profesioniste. Eu nu cred ca se va concretiza. Anticipez o amanare a aplicarii legii." (A.I.)
Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii, deputat PD
"Ministrii n-au venit cu solutii"
"Nici ministrul Finantelor, nici cel al Muncii nu ne-au prezentat solutii pentru strangerea sumelor necesare pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurarilor sociale care va aparea ca urmare a majorarii pensiilor, ci doar directii de actiune. Nu ne-au convins deloc, insa domnii ministri si-au asumat responsabilitatea pentru aplicarea prevederilor din noua lege. Actul normativ nu prevede sursele financiare care sa acopere majorarile de pensii. Ministerul Finantelor a anuntat ca va introduce impozitul pe prime si stimulente, insa aceste masuri ar acoperi cel mult 3-5% din deficitul la bugetul asigurarilor sociale. Restul va fi luat de la bugetul de stat, fapt cu consecinte negative pe termen lung. In legea initiala a PSD erau trecute, ca surse financiare, marirea accizelor la tutun, alcool, petrol insa aceste prevederi nu s-au pastrat. Responsabilitatea nu revine doar Guvernului, ci si PSD, ca initiator ai legii".(R.I.P.)
Aurel Gubandru, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, PSD
"Impactul se va resimti pentru un an sau doi"
"Masura de majorare a pensiilor este foarte buna. Dovada in acest sens sta faptul ca nu a existat nici macar un singur vot impotriva acestei decizii, in Camera Deputatilor. Daca acesta este un argument de natura politica, in favoarea deciziei exista si argumente de factura economica. Pentru majorarea pensiilor se va face, intr-adevar, un efort mare la bugetul asigurarilor sociale si la bugetul de stat. Efortul va fi resimtit insa doar intr-o prima faza, un an sau doi, deoarece, de la an la an, varsta de pensionare creste. Asadar, raportul muncitor-pensionar se modifica, treptat, in favoarea salariatilor. Economia romaneasca incepe sa se supraincalzeasca. Mai pot fi suplimentate fonduri din cresterea economica, din cresterea accizelor care vor fi corelate cu accizele din Uniunea Europeana. Sunt asadar o serie de situatii care pot evita o situatie grava a economiei. Sunt multiple posibilitati prin care Guvernul Romaniei poate rezolva aceasta problematica a majorarii pensiilor." (R.G.)
Petru Calian, PC, membru in Comisia de buget din Senat
Banii exista
"Daca nu se majorau pensiile opinia publica ar fi spus ca nu se vrea acest lucru, iar daca s-au marit se vorbeste despre un declin financiar, o crestere a inflatiei si o devalorizare a monedei nationale. Nu cred ca aceasta teorie sta in picioare, deoarece bugetul pe 2008 se va aseza tinand cont de aceasta lege. Daca o sa fim mai gospodari, mai economi vom rezolva aceasta majorare a pensiilor fara sa existe repercusiuni asupra economiei. Bugetul viitor trebuie sa tina cont de aceste prioritati. In Romania, exista la ora actuala bani, iar daca Guvernul va colecta mai mult din acesti bani prin taxe si impozite nu vor fi probleme. Executivul trebuie sa scoata la suprafata economia subterana, aceasta este solutia. (C.A.)
Aron Ioan Popa, PNL, presedintele Comisiei de Buget-Finante de la Senat
"Majorare prin etape"
"Majorarea pensiilor se va face in etape. Aceasta decizie va duce la cresterea nivelului de trai. Desigur, un sprijin va fi alocat si de la bugetul de stat, dar majorarea pensiilor prin intermediul unor etape va inlatura un impact negativ." (R.G.)
Kerekes Karoly, deputat UDMR
"Umblam la impozitele pe salarii"
"Bugetul de stat intr-adevar nu poate acoperi fondurile necesare pentru realizarea acestor proiecte de majorare a pensiilor. Insa trebuie sa umblam la impozitele pe salarii si eventual alte taxe si impozite pentru a putea aplica prevederile noii legi. E posibil ca acestea sa nu acopere necesarul de bani, insa nici nu se mai poate tolera aceasta situatie a pensiilor mici, este o problema sociala acuta. Ati vazut, am majorat si salariile bugetarilor, este nepermis sa nu majoram pensiile". (R.I.P.)
Mircea Cosea, deputat PNL, membru in Comisia pentru munca
"Legea e incorecta"
"Adoptarea legii care prevede majorarea pensiilor este o masura cu foarte buna intentie pe care o aprob pentru generozitatea ei, insa din punct de vedere economic ea nu este corecta. Si asta pentru ca nu poti stabili o valoare fixa, reglementata financiar pe un venit nesigur si care nu are garantii de intrare. Masura este hazardata. S-a votat in favoarea adoptarii legii pentru ca exista o dorinta a deputatilor de a rezolva situatia, ei spera ca problema poate fi rezolvata printr-o lege, insa nu este asa. Nu au fost evaluate cu precizie efectele posibile. Sigur, legea are un iz populist foarte mare". (R.I.P.)
Ion Stan, deputat PSD
"PD da dovada de ipocrizie"
Deputatul PSD Ion Stan a criticat, ieri, PD pentru ca a votat cresterea punctului de pensie in conditiile in care, pana de curand, prin fostul ministru Gheorghe Barbu, sustinea ca nu sunt fonduri pentru o astfel de crestere. Stan i-a acuzat pe democrati de ipocrizie, avand in vedere ca in doi ani si jumatate cat a detinut portofoliul Muncii nu s-a preocupat de aceasta problema. "PD a avut posibilitatea, doi ani si jumatate, prin ministrul Barbu, sa actioneze in favoarea pensionarilor, dar democratii au spus cu seninatate ca nu sunt bani. Nu cred ca poate fi ipocrizie mai mare ca acum sa voteze o astfel de lege dupa ce au avut posibilitatea sa o faca", a spus Stan, citat de Mediafax. El a subliniat ca PNL a acceptat aceasta crestere a punctului de pensie doar dupa ce Guvernul a fost amenintat de PSD cu motiunea de cenzura. "Au acceptat dupa ce li s-a pus pistolul la cap, a fost bagat glont pe teava si s-a tras si piedica", a adaugat deputatul.n (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.