Posibilitatile muzicale ale urmatoarelor luni: de la Björk la jazzul din Garina.

Daca la CokeLive si B’ESTIVAL de la Bucuresti au venit o multime de artisti importanti ale diferitelor genuri, oferta evenimentelor muzicale din Europa acestui sezon este inca si mai apetisanta pentru urechi.

Daca ideea de a o vedea pe Björk concertind in acest weekend inaintea trupei britanice Muse vi se pare inspirata, solutia este un bilet de avion achizitionat pe ultima suta de metri pina in Belgia: in apropiere de orasul Leuven va avea loc la acest sfirsit de saptamina Festivalul Rock Wretcher. La doar patru zile de la ultimul concert al festivalului belgian, cel al lui Tori Amos, va incepe Roskilde. Patru zile de concerte in Danemarca, la care vor participa unii dintre cei mai tari artisti si trupe. Björk, care va fi prezenta si la festivalul danez, trupa americana The Killers sau formatia suedeza de metal alternativ Cult of Luna sint doar citiva dintre cei care vor concerta in cele patru zile in care se va recompune o mare parte din puzzle-ul muzicii actuale: rock, cu stilurile si substilurile sale, muzica electronica, jazz, hip hop, metal sau punk.

Dilema poate aparea pe 7 iulie, cind va incepe festivalul irlandez Oxegen, pe care organizatorii l-au numit „cel mai tare weekend rock’n’roll al anului". Nici nu e foarte deplasata eticheta aceasta, dat fiind ca vor concerta aproape o suta dintre cei mai cunoscuti artisti din acest moment. Interpol, Daft Punk sau Scissor Sisters sint doar citeva sample-uri din ceea ce au pregatit cei din Dublin. Tot in acest interval, in Scotia se va desfasura Festivalul T in the Park, unde, timp de trei zile, vor concerta, printre multi altii, My Chemical Romance, Kasabian, DJ Shadow si Mr. Hudson and The Library.

Dupa toate acestea, una dintre cele mai inspirate sugestii ar fi Festivalul de Jazz de la Garina. Aflat la cea de-a unsprezecea editie, evenimentul se va desfasura se va desfasura intre 12 si 15 iulie, in aceste zile urmind sa performeze, printre altii, doi dintre cei mai inovatori jazzmani contemporani: Jan Garbarek si Scott Henderson. Apoi, intre 19 si 22 iulie, ar urma Benicassim, celebrul festival spaniol, la care anul acesta printre invitati se vor numara Arctic Monkeys, OK Go si The Human League. Pe 8 august, la Sziget Festival, de la Budapesta, vor veni, ca de obicei, o multime de trupe tari. Tool, Nine Inch Nails, Chemical Brothers sint doar citeva dintre ele. Si cum simetria isi are farmecul ei uneori, anul acesta vara s-ar putea incheia in Delta Dunarii, la Sfintu Gheorghe, mai precis la Delta Music Fest, care va avea loc intre 30 august si 1 septembrie. Printre cei care si-au confirmat prezenta la festival sint: Sofa Surfers, UNKLE si Coldcut.

Pentru mai multe detalii despre programul Festivalului Sziget, accesati www.cotidianul.ro/select