Elevii considera ca proba scrisa de bacalaureat la limba romana a fost prea grea. De aceeasi parere este si criticul Nicolae Manolescu. Cel mai greu subiect porneste de la o afirmatie critica a acestuia.

Subiectele de la proba scrisa de limba romana a bacalaureatului sint foarte dificile, notele vor fi mici, iar elevii de la specializarile tehnologice vor intimpina mari dificultati in rezolvarea acestora, spun profesorii de specialitate.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a extras vineri varianta cu numarul 78, pentru prima proba scrisa a bacalaureatului, la limba si literatura romana. Subiectul a fost extras din cele 100 de variante posibile.

Subiectul contestat atit de elevi, cit si de profesori este de 30 de puncte si are urmatoarea redactare: "Scrie un eseu argumentativ, de doua-trei pagini, in care sa prezinti imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie critica: «Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului; traditionalismul e un stil, o formula inventata de poetii moderni iesiti adesea din scoala simbolismului»" (Nicolae Manolescu, "Metamorfozele poeziei").

"Ultimul subiect de la literatura romana este greu, nu vor fi note prea mari", crede inspectorul de limba si literatura romana din Ministerul Educatiei, Mina Rusu. Din perspectiva acesteia, in contextul subiectului, elevii care provin de la specializarile tehnologice vor avea mari dificultati in rezolvarea cerintei.

Presedintele Comisiei de examen de la Colegiul "Sfintu Sava" avertizeaza ca vor fi note mici, din cauza ca elevii au ramas "blocati" cind au vazut ce li se cere in subiect."Elevii au ramas efectiv blocati. Cred ca notele vor fi mult mai mici decit la proba orala", a declarat presedintele Comisiei de examen de la Colegiul "Sfintu Sava", Nicolae Victor.

Si elevii sint extrem de nemultumiti de subiect. La iesirea din sala de examen, mai multi elevi de la Colegiul "Sfintu Sava" s-au plins ca nu au inteles cerinta si ca nu au stiut cum sa rezolve subiectul. "La restul am facut, sper sa iau macar cinci. Nu cred ca am facut nimic bine la ultimul subiect", spune o eleva.

Criticul literar Nicolae Manolescu, de la a carui afirmatie despre traditionalism a fost formulata cerinta controversata, a declarat ca "subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat, mai ales in absenta bibliografiei critice".

"Daca profesorii care l-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica, era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani", a declarat Manolescu, citat de NewsIn.

Criticul a explicat si cum trebuie inteleasa afirmatia lui despre traditionalism: "Ideea in sine este foarte simpla - traditionalismul este o formula noua care se revendica de la trecut".

De asemenea, elevii au mai avut de rezolvat zece cerinte referitoare la un fragment de text la prima vedere din "Parintele Ghermanuta", de Calistrat Hogas. Cele mai importante cerinte sint legate de motivarea prin doua argumente a prezentei descrierii in text si ilustrarea uneia dintre calitatile generale sau particulare ale stilului. Pentru acest subiect s-au acordat 40 de puncte din totalul de 100. De asemenea, pentru 20 de puncte, elevii a trebuit sa scrie un eseu despre constiinta de sine.