Delicioasa - Minunata pentru perioada de vara     Caldura cumplita! Nici afara, la umbra copacilor, nu poti spune ca te racoresti. Cu toate sucurile, de ce bei de-aia parca ti-e mai cald! Inghetata parca-si bate joc de tine.Nu mai vorbim despre mancare. Mi-e groaza sa ma apropii de aragaz! Doamne, n-am nici o chemare care sa ma faca sa intru in bucatarie! Nici nu pot sa ma uit la aragaz!  Eu, care-l iubeam din tot sufletul, acum il ocolesc. Mi-e frica sa ma uit in ochii lui de teama sa nu-i vad lacrimand. Cu siguranta, cuptorul meu cel drag imi va arunca priviri pline de dojana, si dezamagirea lui ma va face sa-mi pierd cumpatul. Dar mi-e foame! A! Frigiderul! In el mi-e nadejdea! Ptiu! Si la asta exista locuri unde e cald! Pe rafturi: iaurt, smantana, branza, oua etc. Nimic deosebit. Trecem la zarzavaturi. Hopa! Aici da, parca rasare soa... Nu! Parca... nu gasesc cuvantul, dar gasesc pachetul cu ciuperci pleurotus. De cand imi doream ciuperci cu usturoi. Reci, cu mamaliga rece!  IMPULSUL! Iata zvacul, elanul etc.! Iau pachetul cu 500 g ciuperci pleurotus pe care le spal si le tai fideluta, le pun la inabusit in ulei cu o cana de apa si putina sare. Apa incepe sa curga pe mine siroaie. Ma deshidratez! Imi trebuie lichide. Deci... o supa de zarzavat. Se poate manca si rece, de la... Sar la frigider si scot o ceapa mare, doi morcovi, o telina, trei cartofi, un ardei gras, o rosie, o legatura de patrunjel si un ou. Curat si spal legumele, le toc marunt si le pun la fiert intr-o oala, cu doi litri de apa si putina sare. Intre timp, ciupercile s-au inmuiat si au imprastiat miros divin in bucatarie. Le-am injumatatit. O parte cu usturoi si cealalta parte o pun la... supa. Ei bine, da, supa de ciuperci! Cand legumele au fiert, le-am turnat in cap ciupercile, ardeiul gras taiat cubulete, rosia curatata de piele si taiata marunt, am mai pus o cana cu apa pentru ca scazuse zeama si am lasat sa fiarba inca 15 minute. M-am dres cu un pahar de suc rece, mi-am spalat fata, am gustat din supa: mmm, ii mai trebuie sare, i-am batut un ou din care am turnat zdrente si i-am pus o legatura de patrunjel tocat fin. Am oprit focul. Gata! Acum pot sa alerg la dus! Aiurea, am uitat de mamaliga! Si intru iar in viteza si caldura. Pun de mamaliga, strivesc usturoiul pentru ciuperci si, cu o carpa uda pe cap, ma retrag in hol. Din cand in cand, intru sa amestec mamaliga. Iar gata! De data asta de tot! Rastorn mamaliga si o las la racit. Pun supa la rece, in chiuveta, si ma duc la dus.   IN PREMIERA. Ies de la dus. Acum nici foame nu-mi mai e. Ma racoresc cu un pahar de suc si verific daca s-a racit supa si mamaliga. Suna cineva! Cumnata! Ce-o fi cautand pe caldura asta?! O poftesc in casa. In timp ce ea turuia, eu simteam in stomac foamea. O trimit sa-si faca un dus de racoreala, ii pun prosoapele in brate si o imping in baie. Intre timp, am pus masa. Supa isi etala ispititoare feliutele de ciuperci si bucatelele de morcovi ce se iteau de sub frunzele verzi de patrunjel. Smantana astepta nerabdatoare sa racoreasca supa si s-o faca mult mai gustoasa. Cumnata racorita si vesela ca un cintezoi ciripi pana vazu privelistea din sufragerie. Se instala la masa fara fasoane si incepu sa guste din supa. O indemnai sa-si puna smantana. Terminaram cu supa si am adus ciupercutele cu usturoi si mamaliga rece. Le-am dres tot cu smantana. Ea... nu zicea nimic! Mai sa fie! Ma irita tacerea ei. Dupa ce termina felul doi, imi zise: "Ma, cumnata, mai pune-mi o farfurie de supa cu ciuperci, te rog! Mananc in premiera!". Da... asa da! Nici ca se putea o recunoastere mai deosebita a abilitatilor mele si a spiritului meu de sacrificiu! Cine s-ar mai fi incumetat sa faca mamaliga pe o asa caldura? Si supa de ciuperci? Si... Doamne, ce chestii iti pot trece prin cap pe caldura asta! Sfaturi Pentru o supa reusita aveti nevoie de ciuperci proaspete. Spalati-le bine si lasati-le la scurs. Ciupercile pleurotus nu au un continut mare de apa. Daca doriti sa miroasa supa mai puternic, puteti folosi un cubulet de concentrat de supa de ciuperci. Daca nu puteti folosi smantana, puteti folosi cu succes iaurtul. Si cubuletele de paine prajita sunt minunate. Daca doriti ca supa sa fie mai vesela, puteti pune mai multe rosii. Daca adaugati si taitei sau zdrente de ou, va fi mai consistenta si mai delicioasa. Ardeiul gras adaugat in supa poate fi in cantitate mai mare si va da o aroma deosebita. Minunat gust ii da cascavalul ras, adaugat inainte de a servi, atunci cand supa e calda.