Cand un strain se gandeste la Romania, in nici un caz nu se va gandi la muzica jazz, ci la gimnastica, cel mai probabil. Cu toate acestea, romanii au cantat jazz de calitate in timpul Pactului de la Varsovia. Din 1968 pana in 1978, Electrecord a edit
Cand un strain se gandeste la Romania, in nici un caz nu se va gandi la muzica jazz, ci la gimnastica, cel mai probabil. Cu toate acestea, romanii au cantat jazz de calitate in timpul Pactului de la Varsovia. Din 1968 pana in 1978, Electrecord a editat cateva discuri de jazz "care suna absolut proaspat si cat se poate de vestic", noteaza Paul Zimmerman pentru site-ul First Coast News. Cele zece piese de pe albumul "Romanian Jazz", editat de Sonar Kollektiv, au fost selectate de pe vinilurile aparute la Electrecord in Seria Jazz.  Compilatia prezinta si artisti de pe scena jazz-ului de astazi. Cei mai cunoscuti sunt Johnny Raducanu (foto), Aura Urziceanu, Marius Popp si pianis-tul de origine italiana Guido Manusardi. Iubitorii genului din afara Romaniei nu prea au avut ocazia de a-i asculta pe jazzmanii de la noi, adesea opriti sa concerteze peste hotare. Conflictul dintre influenta vestica si traditiile balcanice a dat nastere unui stil unic de jazz: cel romanesc. "Romanian Jazz" este dovada ca muzicienii romani si-au castigat dreptul de a fi auziti de publicul din lumea intreaga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.