Corectitudinea politica a facut mai usoara viata pentru minoritatile de tot felul, dar mai grea, cel putin in SUA, pentru Iepurasul de Paste, Mos Craciun, ba chiar si Dumnezeu. Unii ii lauda calitatea de a ne face sa traim in armonie, altii ii critica excesele.

PRO• Caius Dobrescu

La noi e „lumea klingonienilor"!

Nu stiu ce mare nenorocire ar fi daca ar exista o regula in universitati care sa le interzica profesorilor, asistentilor si secretarelor sa tutuiasca studentii. De ce sa fie perfect admisibil ca un profesor sa tutuiasca un student, in timp ce studentul i se adreseaza cu dumneavoastra. Noi ne plingem de excesele din una dintre cele mai avansate democratii, SUA, in timp ce la noi exista doar rudimente de corectitudine politica. La noi auzi insulte grosolane la tv, profesorii rid ca prostii in clase la glume cu tigani, intr-adevar in America se intimpla lucruri caraghioase in numele corectitudinii politice, dar noi sintem intr-o faza de primitivism. La noi e lumea klingonienilor, oamenii trebuie civilizati de la baza, sa invete sa-si sufle nasul in batista, sa foloseasca periuta de la WC. Corectitudinea politica e un mod de a impune prin lege cei 7 ani de acasa, sa te porti intr-un mod decent. America trebuie sa integreze ceas de ceas tot felul de indivizi trogloditi, veniti din toate colturile lumii, acolo lucrurile trebuie rezolvate repede, sint intr-un melting pot urias.

CONTRA• Ioan T. Morar

Toleranta intr-un singur sens

Sint contra cind se exagereaza si cind adeptii corectitudinii politice propun o incorectitudine. Ei lupta impotriva unor generalizari, impunind alte generalizari. De cind exista societatile democratice, exista o majoritate si o minoritate, aceasta din urma trebuie aparata, ii trebuie respectate drepturile, dar sa nu fie considerata majoritate. Mie mi se pare normal ca minoritatile sexuale sa aiba drepturi, sa poata sta impreuna, dar nu sa se casatoreasca in biserica, asta este pentru heterosexuali. Nu sint impotriva lor, pot sa faca marsuri daca asta ii avantajeaza, sint diferiti, dar sa nu ma faca pe mine sa ma simt prost ca sint diferiti. Mos Craciun este un batrin alb, cu barba, nu un batrin japonez sau indian. In Seattle s-a dezbatut ca n-ar fi corect politic sa numesti Craciunul Craciun, ei spun „Sarbatorile de iarna", ca sa nu fie jignite minoritatile. Eu, ca majoritar, sint ingradit, ca sa nu jignesc o minoritate, dar cind ei ies in strada, eu nu ar trebui sa ma simt jignit. E o toleranta care functioneaza intr-un singur sens, or, toleranta ar trebui sa functioneze in toate sensurile.

Scuze pentru homosexuali Ministrul apararii din Marea Britanie a cerut joi scuze tuturor angajatilor gay din armata care au fost persecutati si discriminati inainte ca interdictia ca homosexualii sa faca parte din armata sa fie ridicata in anul 2000. Pina atunci, toti cei care erau descoperiti ca fiind homosexuali sau lesbiene erau automat dati afara din rindul fortelor militare, informeaza „The Guardian". Peste 50 de angajati concediati din cauza sexualitatii asteapta ca Ministerul Apararii sa le rezolve plingerile legate de violarea intimitatii.

Cherie Blair incalca uzantele cu fucsia Prim-ministrii pot veni sau pleca, observa cotidianul „The Guardian", dar Cherie Blair si-a cerut, si l-a si primit, locul in istorie in urma cu doua zile, cind si-a luat adio de la britanici purtind un trencicot din satin fucsia. Cherie Blair are zece ani de experienta in a se imbraca pentru Downing Street si a avut timp sa le observe la prima mina pe Hillary Clinton si Ségolène Royal, adevarate modele in diplomatic fashion, dar a ales pentru finalul de mandat al sotului ei deloc oficiala culoare fucsia.

Tatal Ceresc devine Tatal-Mama * De anul trecut, Politia Romana a inceput sa angajeze politisti de etnie roma, pentru o mai buna comunicare cu cetatenii apartinind acestei etnii.

* Un raport de monitorizare emis de Agentia de Monitorizare a Presei a identificat 14 stereotipuri legate de romi in cuprinsul a 335 de articole, dintre care 10 sint considerate negative.

* Biblia corecta politic, publicata de Oxford University Press, anuleaza toate referirile la gen, dizabilitati si diferente rasiale. Isus nu mai este Fiul (lui Dumnezeu), ci Copilul, Fiul Omului devine Cel Uman si Insusi Tatal ceresc s-a transformat in Tatal-Mama.

Fragmente din Scufita Rosie corectata politic, pe www.cotidianul.ro/select