Obiectiv - sa scotocesti prin ganduri si prin recuzita  Doua albume cu fotografii, menite sa demonstreze inca o data, daca mai era nevoie, ca teatrul este o fiinta vie, dar o fiinta careia ii place sa traiasca.Albumele nu sunt o noutate
Obiectiv - sa scotocesti prin ganduri si prin recuzita  Doua albume cu fotografii, menite sa demonstreze inca o data, daca mai era nevoie, ca teatrul este o fiinta vie, dar o fiinta careia ii place sa traiasca.Albumele nu sunt o noutate. In sensul ca primul, "Eternele Efemeride", a fost scos pe piata in 2003, iar cel de-al doilea, "Teatrul Masca la 15 ani", in 2006 (ambele au aparut la Editura "Reu Studio"). Dar merita rememorate macar ca o pledoarie contra neuitarii. Fotografii care stau marturie bucuriilor, tristetilor, incruntarilor care-i bantuie pe actori. DELOC EFEMERI. Unii actori s-au constituit in icoane asezate pe drumul teatrului romanesc. Este vorba despre actorii de aur, imortalizati in "Eternele Efemeride", in ipostaze inedite. "A aduna straluciri actoricesti, similare celor stelare aratate in Efemeridele Astronomice, pentru un cer atat de bogat ca al Bucurestiului, este un proiect dificil", spune regizorul de film David Reu, realizatorul albumelor. Radu Beligan, Olga Tudorache, Victor Rebengiuc, Mitica Popescu, Mircea Diaconu, Dan Puric, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinica, Adrian Pintea, Virgil Ogasanu sunt doar cativa dintre cei fotografiati in acele momente unice care preced intrarea actorilor in pielea personajelor.  Imaginile sunt insotite de cateva ganduri puse pe hartie de protagonisti, referitoare la semnificatia teatrului sau a rolului respectiv pentru ei. Astfel se infatiseaza peste 100 de imagini ale celebrilor actori din teatrele bucurestene, surprinsi in cabine, cu putin timp inainte de a urca pe scena. Alti actori au pornit la drum cand inca se mai auzeau impuscaturile anului 1989. Acesta este cazul Teatrului Masca, care, intr-o iarna teribila a anului 1990, s-a lansat in primul spectacol, la care nu venisera decat vreo cinci persoane! Iar ipostazele indraznetilor figureaza in albumul aniversar. Prin realizarea celor doua proiecte, David Reu a lasat pentru moment cinematograful, hotarat sa acopere un gol unanim recunoscut azi in lumea Teatrului romanesc, macar prin intermediul fotografiei.   ,,Actorul este campionul sufletului omenesc: cata vreme are public nu e singur. Nici ceilalti cu ela€¦"
Adrian Pintea  ,,In ciuda efemeritatii noastre, certe, aceasta fotografie va avea o viata putin mai lunga decat toate personajele mele"
Dana Dogaru  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.