Soferii auto sanctionati prin suspendarea permisului de conducere pentru consum de bauturi alcoolice, trecere pe culoarea rosie a semaforului sau neacordarea prioritatii nu vor mai fi obligati sa sustina examenul pentru redobandirea permisului, daca
Soferii auto sanctionati prin suspendarea permisului de conducere pentru consum de bauturi alcoolice, trecere pe culoarea rosie a semaforului sau neacordarea prioritatii nu vor mai fi obligati sa sustina examenul pentru redobandirea permisului, daca abaterea de la Codul Rutier nu a provocat un accident rutier. Propunerile ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, privind modificarea Codului Rutier au fost aprobate in sedinta de joi a Executivului, prin ordonanta de urgenta. "Fata de sanctiunile care inainte faceau obligatorie reexaminarea in conditiile suspendarii pentru 30, 60 si 90 de zile a carnetului, in acest moment reexaminarea se va face doar pentru situatiile care conduc la un accident grav si se produce sub influenta bauturilor alcoolice sau prin neacordarea de prioritate la trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului. Doar in cazurile in care aceste situatii conduc la un accident de circulatie din care rezulta fie avarierea unui vehicul, fie alte pagube materiale. Pentru celelalte situatii care nu conduc la producerea unui accident nu se va mai face reexaminarea", a declarat ministrul de Interne, citat de Mediafax. Mai mult, soferii care au permisul suspendat pe o perioada de 60 sau 90 de zile vor putea sa obtina o reducere a perioadei de suspendare, dar nu mai putin de 30 de zile, daca solicita reexaminarea. De asemenea, conducatorii auto care nu s-au prezentat la examenul de reexaminare in perioada de suspendare de 90 de zile, vor primi carnetul de conducere dupa alte 30 de zile, fara a mai fi nevoiti sa sustina reexaminarea, a explicat ministrul.
Constatarea amiabila
Oficialul MIRA a mai aratat ca, incepand cu anul viitor, va fi introdus conceptul de "constatare amiabila de accident", care presupune doar implicarea societatilor de asigurari in cazul accidentelor usoare. Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune parcurgerea unor proceduri administrative care nu tin seama de intensitatea evenimentului rutier - accident grav, soldat cu victime umane si pagube materiale importante, sau accident usor, din care rezulta pagube materiale, iar consecintele au fost negative, precizeaza Guvernul. Totodata, a fost avuta in vedere necesitatea stabilirii obligatiei de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru remorci si mopede. De asemenea, se pedepseste cu amenda, neindeplinirea de catre unitatea de asistenta medicala autorizata, care a efectuat examenul de specialitate, a obligatiei de a comunica politiei rutiere faptul ca o persoana a fost declarata inapta pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, daca s-a produs un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul.
Viteze legale
Viteza maxima admisa de circulatie pe drumurile publice a fost majorata pentru autocamioane, autocare si alte vehiculele din categoriile C, D si D1, care vor putea circula cu viteze de pana la 110 km/ora, in functie de categoria de incadrare a drumului. Astfel, autocamioanele, autocarele si celelalte vehiculele din categoriile C, D si D1 se vor putea deplasa pe autostrada cu viteze de pana la 110 km/h si cu maxim 90 km/h pe drumurile nationale, expres sau europene, a precizat ministrul MIRA. Pe celelalte drumuri, viteza maxima admisa va fi de 80 km/h. Autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1 vor putea rula cu viteza maxima de 90 km/h pe autostrada, cu 80 km/h pe drumurile nationale, expres sau europene si cu 70 km/h pe celelalte drumuri. Tractoarele si scuterele se vor putea deplasa cu viteza maxima de 45 km/h.
Comportamente sanctionate
Comportamentul soferilor auto care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, aducand prejudicii celorlalti participanti la trafic va fi si el sanctionat. Totodata, au fost reconsiderate conditiile de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, prin limitarea aplicarii masurii doar in cazul suspendarii dreptului de a conduce pentru anumite fapte cu pericol social grav. "Sunt avute in vedere situatiile in care: permisul de conducere a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul penal sau titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, potrivit legii", a explicat Cristian David.
Conform Mediafax, a fost stabilita si intinderea aplicarii masurii de suspendare, in sensul ca nepromovarea testului sau neprezentarea conducatorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendarii dreptului de a conduce pentru o singura perioada de 30 de zile, urmand ca la expirarea acesteia titularul sa redobandeasca dreptul de a conduce.
Plangerile se depun la judecatorie
Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei nu se mai depune la serviciul politiei rutiere, ci se depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, urmand ca in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut sa fie restituit titularului. Plangerea suspenda executarea amenzilor si sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Daca instanta judecatoreasca respinge plangerea, contravenientul trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.
Permise pentru cetatenii UE
Principiul egalitatii va fi una dintre caracteristicile Noului Cod Rutier. Astfel, a fost introdusa sanctiunea privind suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 de zile, atunci cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce. Persoanele care au domiciliu sau resedinta in Romania si cetatenii statelor membre ale UE aflati la studii in tara pentru o perioada de cel putin sase luni ori rezidenti vor putea solicita obtinerea permisului de conducere auto. Permisele de conducere nationale eliberate de autoritati ale statelor UE, detinute de persoane care au domiciliul sau resedinta in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, a precizat Cristian David.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.