Ministrul Justitiei a dat ieri explicatii sumare si contradictorii fata de gestul de a cere Comisiei Europene eliminarea din Raportul de tara a unor aprecieri favorabile DNA. Oficialii CE confirma primirea documentului si il atribuie Guvernului Romaniei.

Ministrul Justitiei a sustinut vineri, in cadrul unei scurte declaratii de presa, ca nu a avut cunostinta de continutul scrisorii trimise Comisiei Europene (CE), dar, in acelasi timp, a negat faptul ca, prin documentul respectiv, MJ ar fi cerut scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa activitatii DNA. El a precizat ca documentul a fost redactat de expertii institutiei, dar nu a indicat nici o persoana responsabila de redactarea si expedierea textului. Pe de alta parte, Chiuariu a completat ca este de acord, in totalitate, cu continutul misivei, al carei continut tocmai il contestase: "Documentul trimis Comisiei contine informatii corecte si pozitii exprimate public de minister". Potrivit ministrului, Raportul Comisiei Europene este "rezultatul schimbului de informatii intre Comisie si autoritatile romane. Comisia Europeana a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport. Documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea Comisiei", a sustinut Chiuariu. Dupa declaratia de presa, ministrul Chiuariu a parasit in graba incaperea, fara a mai raspunde intrebarilor ziaristilor.

Cotidianul i-a solicitat ministrului Justitiei sa remita redactiei scrisoarea trimisa din MJ la Bruxelles, pentru a vedea cine si-o asuma si daca exista diferente fata de documentul detinut de ziarul nostru. Pina la inchiderea editiei, Chiuariu nu a raspuns solicitarilor noastre repetate.

Mark Gray, purtator de cuvint in cadrul Comisiei Europene, a precizat pentru HotNews ca s-a primit o scrisoare din Romania, dar ca "nici una dintre consideratiile noastre legate de activitatea DNA nu a fost schimbata in urma scrisorii partii romane". Intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa de la Bucuresti, conform carora Guvernul roman, prin Ministerul Justitiei, a cerut Bruxelles-ului scoaterea din raportul final, care a fost prezentat miercuri, a unor pasaje care evidentiau progrese inregistrate in activitatea DNA, Mark Gray a raspuns ca poate

confirma ca Executivul european a primit "un numar de comentarii in timpul procesului de intocmire a raportului" referitoare la DNA. Mark Gray a subliniat ca pasajele din raport referitoare la DNA nu au fost modificate sau scoase din forma finala a documentului. El a mentionat ca respectivele comentarii au venit din partea Guvernului de la Bucuresti.

Un fost expert in Ministerul Justitiei, Laura Stefan, a declarat pentru aceeasi sursa: "Este exclus ca ministrul Justitiei sa nu stie de o comunicare transmisa de la minister catre CE. Oricum, ministrul Justitiei poarta raspunderea pentru orice document care pleaca din MJ, iar, daca nu stie, e vorba de management defectuos".

Vicepresedintele liberal Norica Nicolai a declarat vineri agentiei NewsIn ca, in opinia sa, ministrul liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, este victima unei "facaturi" menite sa-l discrediteze si a precizat ca o ancheta interna, la nivelul ministerului, ar putea clarifica unele aspecte. "Am convingerea ca ministrul Chiuariu nu este implicat in asa ceva pentru ca, logic, nu putea cere Comisiei Europene scoaterea din raport a paragrafelor laudative la adresa DNA", a comentat vicepresedintele liberal.

Liderul PLD, Valeriu Stoica, a declarat ca gestul ministrului Chiuariu de a cere scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa DNA este inadmisibil, acesta ar trebui sa demisioneze, iar, in caz ca nu o face, primul-ministru ar trebui sa ii ceara demisia. "Dupa un asemenea gest, demisia e un act obligatoriu. In cazul in care Chiuariu nu isi da demisia, primul-ministru e obligat sa i-o ceara", a aratat fostul ministru al Justitiei. "Gestul are o singura explicatie: confirma incercarea ministrului PNL de a-l demite pe procurorul Tulus. Asadar, misiunea domnului Chiuariu e sa serveasca interesele PNL deranjate de anumite anchete penale", a aratat Stoica.

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a declarat ca i se pare un lucru nefiresc ca pasajele laudative sa se ceara sa fie scoase, eventual din motive de politica interna. "Este un fapt nemaiintilnit si raspunsul CE a fost pe masura, de a nu agrea aceasta interventie", a precizat senatorul UDMR.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a catalogat vineri drept "stingacie de incepator" gestul ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a cere CE scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa DNA. El a precizat ca, in politica europeana, lobby-ul este permis, "dar nu se face atit de brutal si de primitiv".

Deputatul PSD Victor Ponta a spus ca gestul lui Chiuariu de a cere Comisiei Europene scoaterea din raportul de monitorizare laudele la adresa DNA nu-l mira, deoarece actualul ministru al Justitiei pentru asta a fost pus, "sa rezolve niste dosare, niste probleme ale prietenilor politici". Vicepresedintele PSD a adaugat ca aceste actiuni demonstreaza clar ca actuala putere nu se sinchiseste nici in mod formal de imaginea Romaniei, ci numai de apararea propriilor interese.

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, afirma ca, "intr-o tara in care problema primordiala ar trebui sa fie buna functionare a Justitiei, a instala un tinar imberb este inca o dovada ca PNL si-a epuizat rezerva de cadre". El considera, in schimb, ca laudele lui Franco Frattini fata de DNA sint incorecte si "au in intentie sa-i ridice mingea la plasa marii lui slabiciuni, Monica Macovei".

Initiativa pentru o Justitie Curata isi exprima, intr-un comunicat de presa, "indignarea fata de incercarea fara precedent a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a modifica Raportul Comisiei Europene privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania dupa aderare, solicitind eliminarea unor concluzii pozitive din capitolul dedicat justitiei". Prin argumentele cu care a incercat modificarea Raportului, Chiuariu a ales sa mute lupta personala a politicienilor romani cu anchetele DNA pe masa Comisiei Europene, aducind grave deservicii tarii, considera ONG-urile care compun Initiativa pentru o Justitie Curata. (Dorin Petrisor)

Cazul Chiuariu, in Delegatia Permanenta a PNL Liberalii s-au saturat de gafele lui Chiuariu, dar n-au curaj sa-i ceara demisia.

Cazul Chiuariu este capul de afis al Delegatiei Permanente a PNL, care se va desfasura simbata si duminica la Brasov. Planurile initiale ale liberalilor, de a analiza in liniste activitatea conducerii partidului si a ministrilor si de a discuta despre europarlamentarele din toamna, au fost date peste cap de noul scandal in care este implicat ministrul Justitiei.

Oficial, liberalii fac front comun in jurul lui Chiuariu. Singurul lider PNL care recunoaste ca scaunul acestuia ar putea fi luat in discutie este vicepresedintele Crin Antonescu. "Scaunele ministrilor pot fi mereu puse in discutie, mai ales ca acestia nu prea au voie sa greseasca", ne-a declarat ieri Antonescu. Acesta a calificat drept o "neglijenta blamabila" posibilitatea ca ministrul Chiuariu sa fi semnat documentul fara sa-l citeasca. In acelasi timp, liderul PNL a spus ca nu i se pare normal ca o scrisoare catre Comisia Europeana sa plece dintr-un minister, fara ca ministrul sa stie despre aceasta, dar in acelasi timp a precizat ca "este posibil".

Voci liberale din Guvern sustin ca Tudor Chiuariu "tinde sa devina o problema de imagine pentru PNL", dupa episodul incercarii de demitere a procurorului Doru Tulus. Totusi, sursele citate nu cred ca ministrul Justitiei este in pericol de a-si pierde functia. "E prea nou in portofoliu, a facut citeva stingacii, dar nu cred ca va fi schimbat. Tariceanu ar avea o problema in a veni cu un nou nume in acest moment, pentru ca asta ar insemna o problema cu Cotroceniul. Daca va continua asa, vom avea o problema dificila si la nivelul Guvernului", afirma, sub protectia anonimatului, unul dintre liderii PNL.

In rest, liderii PNL ii iau apararea lui Chiuariu si resping posibilitatea ca acesta sa fi transmis un asemenea document. "Il cunosc pe domnul Chiuariu de 12 ani, sint convins ca nu a facut asa ceva", ne-a declarat si ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Si deputatul Dan Radu Rusanu ii ia apararea ministrului Justitiei, ba mai mult, este de acord cu criticile din raspunsul ministerului catre Comisia Europeana. "La nivelul Comisiei nu se cunostea adevarata activitate a DNA, iar ministerul a incercat sa corecteze aceasta lipsa de informare a oficialilor europeni", a precizat Rusanu, care a anuntat ca ii va lua public apararea ministrului, daca va fi nevoie, in cadrul Delegatiei Permanente. (Dan Duca)

Regula casei: ministrul stie Oficialii europeni sustin ca observatiile la rapoartele de tara sint cunoscute si asumate de ministru sau, in caz de absenta, de cel care ii tine locul.

"Observatiile la raport sint facute de catre expertii Ministerului Justitiei si aprobate de ministru", ne-au declarat surse oficiale de la Bruxelles, contrazicindu-l pe Tudor Chiuariu, care a declarat ca nu cunostea continutul hirtiilor inainte ca acestea sa fie trimise la Bruxelles. In cazul in care, din motive cum ar fi absenta ministrului din tara, acesta nu poate vedea personal documentul, secretarul de stat care il inlocuieste semneaza in locul ministrului. In oricare dintre cazuri insa, documentul este asumat integral de minister.

Demersul ministrului Chiuariu pare sa fi fost perceput la Bruxelles ca parte a procedurii firesti de lucru cu Comisia, scrie NewsIn. "Ar fi absurd sa credem ca, in ciuda conflictului dintre Chiuariu si DNA si a frictiunilor interne, ministrul si-ar fi permis sa incalce niste norme si reguli bine stabilite de Comisia Europeana. Aici vorbim de imaginea Romaniei si de interesul acesteia si, in plus, CE avea posibilitatea de a lua sau nu in considerare observatiile facute", a declarat o sursa diplomatica de la Bruxelles, care a solicitat acoperirea anonimatului.

"In Romania ar trebui sa se delimiteze foarte bine politica interna si conflictele acesteia de afacerile europene", a fost concluzia diplomatului, care a atras atentia ca exista tendinta ca orice demers din procedura de lucru cu institutiile de la Bruxelles sa fie interpretat prin prisma conflictului din politica interna, ceea ce nu face decit sa aduca prejudicii imaginii Romaniei.

Adnotarile pe raportul Comisiei Europene (CE) fac parte din procedura obisnuita de lucru a CE, dar ele nu pot pune in discutie evaluarile expertilor europeni, ci pot doar corecta eventuale inadvertente factuale, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles pentru NewsIn. "Comisia Europeana a verificat cu Romania si Bulgaria rapoartele, pentru greseli factuale, dar nu pentru a face observatii si comentarii. Daca au existat inadvertente factuale, ele trebuiau corectate. Dar nici un guvern nu poate sa comenteze si sa faca observatii asupra unui raport independent facut de Comisia Europeana si nici asupra concluziilor acestuia", a explicat Mark Gray, purtatorul de cuvint al presedintelui CE, Jose Manuel Durao Barroso.

Pe de alta parte, sursele de la Bruxelles au explicat ca, acolo unde oficialii romani considera ca situatia dintr-un anumit domeniu a fost prezentata in raport "mai roz" decit este in realitate, este firesc ca ei sa semnaleze acest lucru. Aceasta le va permite, in viitor, sa ceara ajutorul Comisiei pentru imbunatatirea situatiei. In caz contrar, risca sa nu il poata primi, din cauza ca au raportat, practic, ca se afla la un nivel de indeplinire a cerintelor UE suficient de avansat pentru a nu mai avea nevoie de asistenta europeana. (Oana Popescu)