Bernie Ecclestone pune duminica punct unei istorii de jumatate de secol, Grand Prix-ul Frantei urmind sa absenteze pe termen nelimitat din calendarul F1.

Nimeni nu-si aminteste sa fi asistat la vreo cursa memorabila in cei 16 ani de cind circuitul de la Magny-Cours gazduieste Grand Prix-ul de Formula 1 al Frantei. Bernie Ecclestone ii mai acorda doar o singura sansa de a intra in istorie, duminica fiind ultima oara cind autodromul din regiunea Nevers este primit in lumea de lux a motorsportului.

In 2004 aici a cistigat Michael Schumacher titlul mondial, inca de la jumatatea sezonului, dar era deja al saptelea, astfel ca uitarea s-a asternut repede peste acest Mare Premiu. Bernie nu prea il are la suflet, iar atunci cind va readuce Marele Circ in Franta viseaza ca monoposturile sa se invirta in jurul Turnului Eiffel sau sa alerge prin gradinile de la Versailles. Se pare insa ca pina in 2010, cel putin, Franta nu va mai avea un Grand Prix de Formula 1. In amintirea pilotilor, Magny-Cours ramine ca avind cea mai neteda pista din intregul calendar, dar ii lipsesc elementele de originalitate, multe dintre viraje fiind intilnite si pe alte circuite: sicana Nürburgring, acul de par Adelaide, virajul Estoril sau sicana Imola. Zona este insa inedita, undeva in „mijlocul nimicului", drumul de la aeroport la circuit fiind o problema atit pentru piloti, cit si pentru spectatori, care trebuie sa ajunga intr-o loc oricum nu prea bogat in hoteluri. Anul acesta, Grand Prix-ul Frantei este al saptelea din calendar, iar inaintea derularii sale ierarhia este dominata de pilotii lui McLaren, Lewis Hamilton (58 p) si Fernando Alonso (48 p), insa este de remarcat ca „sagetile argintii" nu s-au impus decit o data la Magny-Cours, in urma cu sapte ani (David Coulthard).

„Lupta pentru titlu incepe abia acum", a tunat Alonso cind s-a intors in Europa, dupa ce a fost infrint la Montreal si la Indianapolis, iar cerbicia sa aminteste de rivalitatea Senna vs Prost, din cadrul aceleiasi echipe, in anii ’90. Hamilton este inca destul de modest si admite: „Magny-Cours nu este unul dintre circuitele mele favorite. Anul trecut, in GP 2, nu am avut un weekend prea grozav aici". Cu ocazia cursei de duminica (ora 15.00, in direct la TVR 1) se va reintoarce pe pista, dupa teribilul accident din Grand Prix-ul Canadei, Robert Kubica, polonezul urmind sa-l inlocuiasca pe neamtul Sebastien Vettel, care acum doua saptamini a devenit cel mai tinar pilot ce a luat puncte la o cursa de F1.

Din 2011 se schimba regulile jocului in F1. Amanunte pe www.cotidianul.ro/select